suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki

Suomen kielen koulutus työllisyyspalvelujen asiakkaille

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Helsingin kaupunki järjestää maksutonta suomen kielen koulutusta työllisyyspalvelujen asiakkaille. Koulutus on pääosin työelämän suomea. Koulutuksen järjestää Helsingin aikuislukio ja Stadin aikuisopisto. Koulutusta järjestetään lisäksi työpajoissa ja työpaikoilla. Koulutukseen pääsee pääasiassa kielitaitotason kartoituksen, ohjauksen tai infotilaisuuden kautta.

Kun aloitat palkkatuella tai työkokeilussa Helsingin kaupungilla, saat kutsun infotilaisuuteen. Infotilaisuudessa saat lisätietoa työskentelystä kaupungilla ja voit ilmoittautua koulutuksiin.

Jos olet nuorten työllisyyspalveluiden tai aikuisten työllisyyspalvelujen asiakas, etkä ole työkokeilussa tai palkkatuella töissä, kysy asiasta omalta ohjaajaltasi tai valmentajaltasi.

Jos olet työkokeilussa tai työssä muualla kuin Helsingin kaupungilla, ja työnantajasi saa Helsinki-lisää, sinulla on myös mahdollisuus osallistua kaupungin tarjoamiin koulutuksiin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Opiskeluun tarvittavat välineet ovat maksuttomia niille opiskelijoille, joilla oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle. Oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle, jos opiskelija on suorittanut peruskoulun 9. luokan keväällä 2021 tai myöhemmin.

Tausta ja lainsäädäntö

Ammatillisella koulutuksella tarkoitetaan tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta ja ammatillista lisäkoulutusta. Tutkintoon johtava ammatillinen peruskoulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille.

Ammatillisessa koulutuksessa osaamista hankitaan oppilaitoksen lisäksi työpaikoilta ja verkko-oppimisympäristöistä. Jokainen opiskelee oman suunnitelmansa ja oppimistarpeensa mukaan. Työssäoppimista tuetaan esimerkiksi oppi- ja koulutussopimuksin. Opintoihin voi hakeutua ja ne voi suorittaa joustavasti ja myös aiempaa lyhyemmässä ajassa. Nuorille ja aikuisille tarjotaan samoja koulutuspalveluita. Ammatillinen koulutus antaa valmiudet hakea korkeakouluopintoihin.

Ammatillisen koulutuksen järjestämisestä vastaavat kunnat, kuntayhtymät, yhteisöt, säätiöt tai valtion liikelaitokset, joilla on opetus- ja kulttuuriministeriön lupa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaKasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 29.6.2022