suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lempäälän kunta

Starttiraha, tuki aloittavan yrittäjän toimeentuloon

 • Palvelu
 • 2 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Starttiraha on Lempäälän kunnan työllisyyspalvelujen myöntämä tuki aloittavalle yrittäjälle. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä. Starttiraha kannustaa jatkamaan yrittäjänä.

Starttirahan voi saada enintään 12 kuukauden ajalta ja sitä haetaan kuuden kuukauden jaksoissa. Starttiraha on per ...

Toimi näin

Kun suunnittelet yritystoimintaa ja starttirahan hakemista

 1. Ota ensin yhteyttä Yritys-Suomi -puhelinpalveluun. Palvelun yritysneuvojat neuvovat ja ohjeistavat sinua yritystoiminnan perustamisessa ja starttirahan hakemisessa.
 2. Ole yhteydessä myös Lempäälän kunnan työllisyyspalveluihin jo silloin, kun suunnittelet yritystoiminnan aloittamista. Starttirahaa ei pääsääntöisesti myönnetä, jos päätoiminen yritystoiminta on käynnistynyt jo ennen kuin starttirahan myöntämisestä on tehty päätös. Ota yhteyttä jättämällä yhteydenottopyyntö henkilöasiakkaan Oma asiointi -verkkoasiointikanavassa tai soittamalla tai lähettämällä sähköpostia Lempäälän työllisyyspalveluihin.

Varaudu keskustelemaan Lempäälän kunnan työllisyyspalvelujen asiantuntijan kanssa suunnitellusta yritystoiminnasta ja liikeideasta ja kyseisen alan kilpailutilanteesta paikkakunnalla. Keskustelussa käymme läpi myös valmiuksiasi toimia yrittäjänä ja siitä tarvitseeko yritystoimintasi tukea.

Hae starttirahaa henkilöasiakkaan Oma asiointi -verkkoasiointikanavassa. Kun haet starttirahaa verkossa, voit seurata, miten hakemuksesi käsittely etenee. Käytä tulostettavaa lomaketta vain poikkeustapauksessa. Käytä silloin kuntakokeilun asiakkaalle suunnattua lomaketta (KK325).

Kuvaa hakemuksessa sekä liitteenä toimitettavassa liiketoimintasuunnitelmassa ja laskelmissa mahdollisimman selkeästi tulevaa liiketoimintaa. Starttirahahakemuksen liitteeksi tulee toimittaa myös verovelkatodistus. Tarvittaessa sinulta voidaan pyytää lisäselvitystä.

Myönteisen päätöksen saatuasi

 1. Kun olet saanut myönteisen päätöksen ja olet aloittanut yritystoiminnan, tutustu KEHA-keskuksen ohjeeseen maksatuksen hakemisesta.
 2. Tee starttirahan saamiseksi maksatushakemus. Hae starttirahan maksatusta KEHA-keskukselta henkilöasiakkaan Oma asiointi -verkkoasiointikanavassa. Sähköiseen maksatushakemukseen liittyvät lisätiedot tai mahdolliset täydennyspyynnöt näkyvät Oma asiointi -kanavassa, joten seuraa lähettämäsi hakemuksen tilannetta säännöllisesti. Jos et voi hakea maksatusta sähköisesti, toimita lomake Maksatushakemus starttirahasta liitteineen KEHA-keskukseen.

Starttirahan jatkohakemus

Jos tarvitset starttirahaa ensimmäistä päätöstä pidemmältä ajalta, tee jatkohakemus joko verkkoasiointikanavassa tai tulostettavalla lomakkeella viimeistään kuukautta ennen voimassa olevan starttirahajakson päättymistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada starttirahaa yrittäjyytesi tueksi, jos olet työtön työnhakija, työssä oleva tai opiskelija tai kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyvä sivutoiminen yrittäjä ja asut Suomessa ja perustat yrityksesi Suomeen.

Starttirahan myöntämisen arviointiperusteita ovat

 • yritystoiminnan päätoimisuus
 • kannattavuus ja jatkuvuus
 • valmius toimia yrittäjänä
 • tuen tarve
 • yritystoimintaan mahdollisesti vaikuttavien lupien voimassaolo.

Starttirahan jatkohakemuksen hyväksymisessä arvioidaan, onko yritystoiminta alkanut suunnitellusti ja kuinka paljon toiminta on tuottanut tulosta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Lempäälän kunta

Palvelusta vastaa

Lempäälän kunta
Tekstistä vastaa: Lempäälän kunta
Päivitetty: 13.1.2023