suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Janakkalan kunta

Sotaveteraanien kuntoutus

  • Palvelu
  • Janakkala
  • Julkinen palvelu

Haettavana oleva kuntoutus järjestetään avo- tai laitoskuntoutuksena. Avokuntoutus on ensisijainen kuntoutusmuoto. Laitoksessa tapahtuva kuntoutus tulee olla erityisen perusteltu ja se keskitetään erityisesti toimintakykyluokassa I ja II oleville veteraaneille. Kuntoutusmuoto määritetään lääkärin tekemän kuntoutussuunnitelman perusteella Valtiokonttorin antamien ohjeiden mukaisesti. Rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua päivä- ja laitoskuntoutukseen samanaikaisesti veteraanin kanssa samassa kuntoutuslaitoksessa. Aviopuolison osallistuminen ei lyhennä rintamaveteraanin laitoskuntoutumisjaksoa.

Rintamaveteraanin kuntoutusmuodot:

  • laitoskuntoutus - jakson pituus vähintään 10 vrk, toteutetaan pääsääntöisesti Ilveskodissa Hämeenlinnassa
  • päiväkuntoutus - toteutetaan Ilveskodissa Hämeenlinnassa
  • avokuntoutus (yksityiset fysioterapeutit, jalkahoitajat) - Kun rintamaveteraani tarvitsee määriteltyä fysioterapiaa yksittäiseen tuki- ja liikuntaelinongelman hoitoon, voidaan veteraanikuntoutuksena kustantaa fysioterapiajakso avohoidossa. Mikäli veteraanin liikkumiskyky on rajallinen, voidaan toimintakykyä parantava avokuntoutus järjestää myös veteraanin kotona.
  • liikuntaryhmä My Line Kuntokeskuksessa to klo 11.15 - Fysioterapeutin vetämä veteraaneille tarkoitettu liikuntaryhmä on kokoontunut MyLine Kuntokeskuksessa Turengissa. Liikuntaa on toteutettu erilaisin apuvälinein, kuten käsipainoin, kuminauhoin, steplaudoin jne. Ryhmä on tutustunut myös erilaisiin kuntosalivälineisiin. Ohjelma on sisältänyt alkuverryttelyn, lihaskunto-osuuden ja loppuvenyttelyn.

Toimi näin

Kuntoutukseen haet veteraanin kuntoutushakemuksella ja lääkärin tekemällä kuntoutussuunnitelmalla, joka saa olla enintään 12 kk vanha. Hakemus on voimassa koko vuoden ja valintoja kuntoutukseen tehdään koko vuoden ajan. Avokuntoukseen hakevilla täytyy olla tämän lisäksi lääkärin laatima hoitomääräys.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntoutukseen valittavan tulee olla vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut henkilö, jolla on rintamasotilastunnus, rintamatunnus tai rintamapalvelutunnus ja jonka vakituinen asuinpaikka on Janakkala.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Rintamaveteraanit ovat oikeutettuja kuntoutukseen. Rintamaveteraaneja ovat henkilöt, jotka ovat osallistuneet Suomen vuosien 1939-1945 sotiin ja joille on myönnetty rintamasotilas-, rintamapalvelus- tai rintamatunnus. Kuntoutusetuus ei koske kriisinhallintatehtäviin ulkomailla osallistuneita henkilöitä.

Rintamaveteraani voi saada kuntoutusta kuntoutuslaitoksessa, fysikaalisessa hoitolaitoksessa, kylpylässä tai veljeskodissa. Kuntoutusta voi saada pitkäaikaisesti laitoksessa tai lyhytaikaisesti päivä- tai avopalveluna. On myös mahdollista, että palveluntuottaja järjestää palvelut kuntoutettavan kotiin.

Kuntoutuksen pituuteen vaikuttavat veteraanin terveydentila ja toimintakyky. Rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua päivä- tai laitoskuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa. Terveyskeskus neuvoo tarvittaessa hakemuksen tekemisessä.

Laki rintamaveteraanien kuntoutuksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJanakkalan kunta
Palvelusta vastaaJanakkalan kunta
Alue Janakkala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Janakkalan kunta
Päivitetty: 3.7.2020