suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Sotainvalidien ja rintamaveteraanien palvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Rintamaveteraanien kotiin vietävät kunnalliset avopalvelut

Veteraanit voivat saada Siun soten järjestämien sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi heille tarkoitettuja erityispalveluja ja etuuksia.

Valtiokonttori varaa vuosittain erillisen määrärahan kotiin vietäviin kunnallisiin avopalveluihin rintamaveteraaneille, jotka ovat osallistuneet sotaan vuosien 1939 - 1945 aikana ja ovat saaneet rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelutunnuksen tai rintamatunnuksen. Määräraha täydentää Siun soten palveluja.

Sotainvalidit, joiden sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste on vähintään 10 %, eivät voi käyttää tämän määrärahan perusteella myönnettäviä kotiin annettavia kunnallisia avopalveluja.

Veteraaneille osoitettua Valtiokonttorin määrärahaa myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen kartoituksen perusteella veteraaneille, jotka tarvitsevat tukea kotona selviytymisessä. Palveluja ovat muun muassa siivous, pihatyöt, ulkoilu- ja asiointiapu sekä hoito- ja hoivapalvelut.

Sotainvalidien kotiin annettavat palvelut

Valtiokonttorin korvaamiin avopalveluihin oikeutettuja ovat kaikki sotilasvammalain piiriin kuuluvat vahingoittuneet tai sairastuneet sotainvalidit, joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 20 %. Sotainvalidien lisäksi tähän joukkoon kuuluvat myös asevelvollisina tai rauhanturvaajina ennen vuotta 1991 vahingoittuneet tai sairastuneet.

Etu laajeni 1.1.2017 alkaen koskemaan myös henkilöitä, jotka ovat vuosien 1939 - 1945 sotien johdosta vahingoittuneet tai sairastuneet ja joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia. Uudistus koskee vain sotainvalideja ja talvi- ja jatkosodan johdosta vammautuneita, ei asevelvollisina tai rauhanturvaamistehtävissä vahingoittuneita.

Kotiin annettavat sotainvalidien palvelut myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen kartoituksen perusteella. Palveluja ovat muun muassa siivous, pihatyöt, ateriapalvelu, turvapuhelin, pesula- ja kauppapalvelut, kuljetuspalvelu, hoito- ja hoivapalvelut sekä omaishoito.

Rintamaveteraanit ja sotainvalidit saavat lakisääteisiä etuuksia lisäksi Kelasta. Veteraanijärjestöt myöntävät myös etuuksia ja palveluita.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Palvelussa on käytössä palveluseteli.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 13.2.2020