suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

Sosiaalipäivystys

 • Palvelu
 • 6 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Sosiaalipäivystys huolehtii ihmisistä, kun tilanne vaatii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalvelujen tarpeiden arviointia ja järjestämistä. Palvelu on kohdistettu kaikille väestöryhmille sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa. Henkeä ja terveyttä uhkaavissa hätätilanteissa ota yhteyttä suoraan hätäkeskukseen 112.

Ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Huoli lapsen tai nuoren kasvuolosuhteista tai sen laiminlyönnistä
 • Lastensuojelun tarpeen arviointi
 • Kiireellinen hoidon- ja huolenpidon tarpeen arviointi
 • Huoli aikuisen selviytymisestä tai vanhuksen selviytymisestä kotona
 • Huoli kaltoinkohtelusta, lähisuhde- tai perheväkivallasta
 • Huoli päihde- tai mielenterveysongelmasta

Sosiaalipäivystys toimii yhteistyössä terveydenhuollon päivystyksen, pelastustoimen, poliisin, hätäkeskuksen ja muiden viranomaisten kanssa.

Toimi näin

Kiireellisissä asioissa soita sosiaalipäivystykseen. Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan riittävän nopeasti, ota yhteys hätäkeskukseen 112.

Tee kiireettömät lastensuojeluilmoitukset ja sosiaalihuoltolain mukaiset ilmoitukset kaikkia ikäryhmiä koskien käyttäen sähköistä asiointia.

Ottaessasi yhteyttä omasta tilanteesta:

 1. Kerro ammattilaiselle tilanteestasi omin sanoin. 
 2. Sovi ammattilaisen kanssa jatkotoimenpiteistä ja toimi annettujen ohjeiden mukaan.

Ottaessasi yhteyttä jonkun toisen tilanteesta:

 1. Pyri ottamaan huoli puheeksi ensin asianomaisten kanssa. Mikäli keskustelu onnistuu ja tilanne aiheuttaa edelleen yhteisesti huolta, kannusta henkilöä ottamaan itse yhteyttä kiireellisissä tilanteissa Sosiaalipäivystykseen tai kiireettömissä tilanteissa ikäryhmäkohtaisiin neuvonnan ja ohjauksen palvelunumeroihin tai tekemään yhteydenotto sähköisesti "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi" -lomakkeella.
 2. Joskus huolen puheeksi otto ei ole mahdollista tai yhteinen keskustelu toisen henkilön kanssa ei tuota toivottua tulosta. Ota yhteyttä kiireettömissä tilanteissa ikäryhmäkohtaisiin neuvonnan ja ohjauksen palveluihin ja kiireellisissä tilanteissa Sosiaalipäivystykseen. Ilmoituksen voit tehdä haluamallasi tavalla ja sen voit tehdä halutessasi nimettömänä ja ilman ilmoituksen kohteena olevan henkilön suostumusta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu kaikille, jotka asuvat tai oleskelevat Keusoten alueella Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Pornaisissa tai Tuusulassa ja tarvitsevat kiireellistä ja välttämätöntä apua tai tukea. Henkeä ja terveyttä uhkaavissa hätätilanteissa ota yhteyttä hätäkeskukseen 112.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKeski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
Alue Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
Päivitetty: 30.3.2021