suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun hyvinvointialue

Sosiaalinen luotto

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille Kainuussa vakinaisesti asuville henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa kohtuullisilla ehdoilla esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriö-merkinnän vuoksi.

Sosiaalisen luoton avulla ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistetään henkilön itsenäistä suoriutumista.

Sinul ...

Toimi näin

Ota yhteyttä aikuisten sosiaalityön puhelinpalveluun 08 6156 7741 ma - to klo 9 - 15 ja pe 9 - 14. Puhelinkeskustelun aikana tehdään alkukartoitus. Sen perusteella nähdään, täyttyvätkö sosiaalisen luoton edellytykset, ja varataan mahdollisesti aika aikuisten sosiaalityöhön.

Hakemista varten tarvitaan tositteet tuloista, menoista, varoista, verotuspäätös, luottotietorekisteriote sekä pankkitiliotteet kolmelta kuukaudelta ja kaikista veloista. Avio- ja avoparit hakevat luottoa yhdessä.

Veloiksi lasketaan mm. erääntyneet laskut, perintätoimistojen saatavat, ulosotossa olevat velat, luottokortit, pankkien ym. kulutusluotot, pikavipit, osamaksut, rästivuokrat sekä mahdolliset yksityishenkilöiden lainat. Tarkemmat ohjeet tarvittavista liitteistä annetaan ajanvarauksen yhteydessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Luoton enimmäismäärä on 10 000 euroa ja laina-aika enintään viisi vuotta. Takaisinmaksuehdoista sovitaan yksilöllisesti luotonsaajan kanssa maksukyvyn mukaan.

Sosiaalista luottoa ei myönnetä, jos

• hakijalla on velkaa yli 10 000 euroa,

• hakijan maksuvara ei riitä luoton hoitamiseen,

• hakijan taloudellinen tilanne ei ole riittävän vakiintunut,

• hakija voi saada kohtuuhintaista luottoa normaaleilta luottomarkkinoilta,

• hakijalla on realisoitavissa olevaa varallisuutta (esim. pankkitalletukset tai säästöt) tai

• hakija on velkajärjestelyssä

• hakija ei asu vakinaisesti Kainuun alueella.

Tausta ja lainsäädäntö

Sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa lainanantoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itsenäistä suoriutumista.

Hyvinvointialue voi järjestää sosiaalista luototusta päättämässään laajuudessa. Luotto voidaan perustellusta syystä myöntää henkilölle, jolla ei ole pienituloisuutensa ja vähävaraisuutensa vuoksi muulla tavoin mahdollisuutta saada luottoa kohtuullisin ehdoin ja jolla on kyky suoriutua luoton takaisinmaksusta. Luottoa harkittaessa otetaan huomioon hakijan tulot ja menot, varat, velat ja ansaintamahdollisuudet.

Sosiaalisista luotoista vastaa hyvinvointialue.

Palvelun toteuttaa

Kainuun hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Kainuun hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kainuun hyvinvointialue
Päivitetty: 11.3.2024