suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Säkylän kunta

Sosiaaliasiamies

  • Palvelu
  • Säkylä
  • Julkinen palvelu

Sosiaaliasiamies neuvoo asiakasta sosiaalihuollon asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa ja avustaa muun muassa muistutuksen tekemisessä. Neuvonta liittyy asiakkaan asemaan ja oikeuksiin. Asiat voivat liittyä kunnan tuottamiin sosiaalipalveluihin tai kunnan ostamiin yksityisiin sosiaalipalveluihin.

Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on:

  • Neuvoa sinua, jos sinulla on kysyttävää sosiaalihuollon asiakaslaista.
  • Auttaa sinua, jos haluat tehdä muistutuksen. Voit tehdä muistutuksen, jos koet saaneesi huonoa kohtelua sosiaalipalvelun yhteydessä. Muistutus tehdään sosia​alihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon viranhaltijalle.
  • Tiedottaa sinulle sinun oikeuksistasi ja seuraa niiden kehitystä kunnassa.

Toimi näin

Voit kysyä ohjeita ja neuvoja sosiaaliasiamieheltä puhelimitse tai sopimalla käyntiajan.

Jos koet, että sinua on kohdeltu huonosti, sinulla on oikeus tehdä asiasta muistutus. Muistutuksen tarkoitus on, että asiaan kiinnitetään huomiota ja sinua kohdellaan jatkossa paremmin. Muistutuksen tekoon liittyvistä asioista säädetään Sosiaalihuollon asiakaslain 23. pykälässä.

Jos olet saanut kielteisen päätöksen, etkä ole tyytyväinen, voit hakea siihen muutosta. Älä tee muistutusta, sillä se ei auta asiaasi. Tee sen sijaan perusturvalautakunnalle oikaisuvaatimus. Jos se ei tuota toivottua tulosta, voit tehdä valituksen hallinto-oikeudelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Sosiaaliasiamies edistää sosiaalihuollon asiakkaina olevien henkilöiden oikeuksia ja niiden toteutumista sosiaalihuoltoon liittyvissä asioissa. Sosiaaliasiamies antaa neuvontaa, avustaa sosiaalihuoltoa koskevien muistutuksien tekemisessä ja tiedottaa sosiaalihuollon asiakkaita heidän oikeuksistaan. Hän seuraa sosiaalihuollon asiakkaina olevien henkilöiden oikeuksien ja aseman kehitystä.

Sosiaaliasiamies ei tee päätöksiä eikä myönnä etuuksia. Hän on puolueeton toimija, joka ei aja asioita oikeudellisesti, vaan toimii neuvoa antavasti.

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSatakunnan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaSäkylän kunta
Alue Säkylä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Säkylän kunta
Päivitetty: 12.3.2020