suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Keski-Suomen pelastuslaitos

Sopimuspalokunta

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Äänekoski, Hankasalmi, Jämsä, Joutsa, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari
Palvelun kielet: suomi, englanti, ruotsi

Sopimuspalokunnat antavat apua erillaisissa onnettomuuksissa. Näitä ovat erillaiset sammutus,-pelastus- ja ensivastetehtävät

Sopimuspalokunta on palokuntatoimintaa, jossa suoritetaan palo- ja pelastustehtäviä vapaaehtoisesti tai sivutoimisesti. Sopimuspalokunta voi olla vapaaehtoinen palokunta, teollisuuspalokunta, laitospalokunta, sotilaspalokunta tai yksittäinen henkilö, jolla on sopimus oman pelastuslaitoksensa kanssa liittyen palo- ja pelastustehtäviin.

Keski-Suomen kunnissa on yhteensä 44 sopimuspalokuntaa, joista 19 on vapaaehtoisia sopimuspalokuntia ja 25 puolivakinaisia palokuntia. Sopimuspalokuntien miehistö suorittaa tietyt määrätyt peruskurssit sekä soveltuvuustestit hyväksytysti toimiakseen hälytystehtävissä. Peruskursseihin kuuluvat esimerkiksi perehdyttämis-, sammutustyö-, savusukellus- ja pintapelastuskurssi sekä öljyvahingon torjuntakurssi ja vaarallisten aineiden kurssi. Peruskurssien lisäksi voi suorittaa erilaisia erikoistavia tai ammattitaitoa syventäviä jatkokursseja, esimerkiksi vesipelastuksen, savusukelluksen, hälytysajoneuvon kuljettamisen, vauriopuiden käsittelyn ja ensivasteen kurssit. Sopimupalokuntien päällystöksi kouluttautuminen alipäällystö- ja päällikkökursseilla tai täydennyskoulutuksilla on mahdollista.

Lisätietoja sopimuspalokuntatoiminnasta löytyy verkosta osoitteesta www.sppl.fi


Toimi näin

Hätätilanteessa soita numeroon 112.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Sopimuspalokuntatoiminta on asukkaille maksutonta.


Tausta ja lainsäädäntö

Pelastustoimen alue voi käyttää apunaan sopimuspalokuntia. Näitä ovat vapaaehtoiset palokunnat, laitos- ja teollisuuspalokunnat sekä sotilaspalokunnat.

Sopimuspalokunnat toimivat kaupungeissa ammattipalokuntien tukena, maaseudulla ne kantavat paikoin yksin vastuuta pelastustoiminnasta.

Sopimuspalokunnat ja niissä toimivat vapaaehtoiset saavat työstään korvauksen.


Palvelun toteuttaa: 
Keski-Suomen pelastuslaitos