suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Sopeutumisvalmennuspalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sopeutumisvalmennusta voi olla esimerkiksi puhetta tukevien ja korvaavien (AAC) menetelmien ohjaus, viittomakielen opetus, liikkumistaidon ohjaus, asumisvalmennus, asumiskokeilu ja sopeutumisvalmennuskurssit.

Sopeutumisvalmennusta haetaan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän nettisivuilta tulostettavalla vammaispalveluhakemuksella. Asiakas voi myös ottaa yhteyttä vammaispalvelutoimistoon saadakseen apua hakemuksen tekemisessä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan asiantuntijan (esim. lääkärin, kuntoutusohjaajan tai puheterapeutin) lausunto, josta käy ilmi asiakkaan toimintakyky ja toimintakykyyn vaikuttavat vammat ja sairaudet. Vammaispalveluiden työntekijä tekee palvelutarpeen arvioinnin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammainen tai vakavasti sairas henkilö ja hänen läheisensä ovat oikeutettuja sopeutumisvalmennukseen. Sen tavoitteena on auttaa vammaista tai sairasta henkilöä ja hänen läheisiään hyväksymään tilanteesta aiheutuvat arkiset ongelmat. Samalla heitä tuetaan hakemaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat täysipainoisen elämän.

Sopeutumisvalmennus voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista, lyhytaikaista tai toistuvaa. Sitä voidaan järjestää kurssimuotoisesti tai esimerkiksi kotikäynneillä. Sopeutumisvalmennuksen toteutuksesta tehdään yksilöllinen suunnitelma.

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 14.9.2021