suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Sopeutumisvalmennus vammaisille

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Sopeutumisvalmennus auttaa vammaista ja hänen läheisiään elämään vamman kanssa mahdollisimman täysipainoisesti.

Sopeutumisvalmennusta voidaan myöntää vammaiselle ja/tai hänen perheelleen. Toiminnan järjestämisestä vastaa ensisijaisesti Kela.

Porvoon kaupunki vastaa yleensä kommunikaatio-opetuksesta. Opetusta ostetaan eri vammaisjärjestöiltä ja yksityisiltä palveluntuottajilta.

Valmennus voi olla yksilö-, perhe- tai ryhmämuotoista ohjausta. Viittomakielen, viitotun puheen tai viittomien opetus ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta. Opetusta järjestetään pääasiassa asiakkaan luona perheopetuksena.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammainen tai vakavasti sairas henkilö ja hänen läheisensä ovat oikeutettuja sopeutumisvalmennukseen. Sen tavoitteena on auttaa vammaista tai sairasta henkilöä ja hänen läheisiään hyväksymään tilanteesta aiheutuvat arkiset ongelmat. Samalla heitä tuetaan hakemaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat täysipainoisen elämän.

Sopeutumisvalmennus voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista, lyhytaikaista tai toistuvaa. Sitä voidaan järjestää kurssimuotoisesti tai esimerkiksi kotikäynneillä. Sopeutumisvalmennuksen toteutuksesta tehdään yksilöllinen suunnitelma.

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki, Kela
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Porvoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 4.6.2021