suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Silmätautien erikoisalapalvelut

  • Palvelu
  • 24 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Silmätautien alaan kuuluu silmän sairauksien diagnostiikka ja hoito sekä taittovikojen määrittäminen ja korjaaminen. Silmätautioppi on kirurginen ala. Sen piirissä hoidetaan kaiken ikäisiä potilaita vastasyntyneistä keskosista seniorikansalaisiin.

Yleisin silmäsairaus on kaihi eli silmän mykiön sameneminen. Kaihin poisto on maailman yleisin kirurginen toimenpide. Muita yleisiä silmäsairauksia ovat glaukooma eli näköhermon sairaus, johon usein liittyy silmänpaineen kohoaminen sekä verkkokalvon sairaudet kuten diabeettinen silmäsairaus ja ikään liittyvä verkkokalvon tarkan näkemisen alueen rappeuma, sekä toiminnallinen heikkonäköisyys ja karsastus. Myös silmän etuosan tulehdukset ovat tavallisia.

Silmätautien alan erityistason hoitoon kuuluvat mm. sarveiskalvon siirrot, silmän kasvainten hoito silmää säästäen, lääketieteellisin syin tehtävä taittovirhekirurgia, vaativa silmäluomien, silmäkuopan ja kyynelteiden kirurgia sekä silmäpatologia.

Yksinkertaiset silmäsairaudet hoidetaan avohoidossa yleislääkärin vastaanotolla, minkä lisäksi alueella toimivat silmätautien erikoislääkärit ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

HUS-alueella silmätautien päivystys toimii Silmä-korvasairaalassa. Päivystyksellisesti hoidettavia sairauksia ovat esimerkiksi silmän lävistävät vammat, tietyt silmätulehdukset ja erilaiset näköhäiriöt.

Silmätautien päivystyspiste on lähetepoliklinikka. Ennen potilaan lähettämistä päivystykseen lähettävän lääkärin tulisi konsultoida Silmäklinikan päivystävää lääkäriä.

Vain todelliset hätätapaukset, kuten silmän lävistävät vammat, hoidetaan ilman lähetettä.

HUS-alueella silmätautien toiminta sijoittuu fyysisesti neljään paikkaan: Helsingissä Silmä-korvasairaalaan ja Ortoniin, Lohjan sairaalaan ja Porvoon sairaalaan.

Suurin yksikkö on Silmä-korvasairaalassa toimiva Hyksin Silmätautien klinikka. Silmätautien polikliinista ja leikkaustoimintaa on lisäksi Lohjan ja Porvoon sairaaloissa.

Hyksin Silmätautien klinikalla on alueellisten vastuidensa lisäksi valtakunnallinen vastuu muiden sairaanhoitopiirien potilaiden harvinaisimpien silmäsairauksien hoidosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Vain todelliset hätätapaukset, kuten silmän lävistävät vammat, hoidetaan ilman lähetettä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Alue Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 24.3.2020