suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Silmätautien erikoisalapalvelut

  • Palvelu
  • 24 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Silmätautien alaan kuuluu silmän, silmäkuopan, silmäluomien ja kyynelteiden sairauksien diagnostiikka ja hoito sekä taittovikojen määrittäminen ja korjaaminen. Sen piirissä hoidetaan kaiken ikäisiä potilaita vastasyntyneistä keskosista seniorikansalaisiin. HUS Silmäklinikalla hoidetaan valtaosa kirurgiaa vaativista silmäsairauksista.

Yleisimmät silmäsairaudet ovat verkkokalvon ikärappeuma, glaukooma eli silmänpainetauti, diabeettinen retinopatia ja kaihi. Kaihileikkaus on maailman yleisin kirurginen toimenpide.  Lisäksi sairaalassa hoidetaan akuutit silmäsairaudet, traumat, merkittävä osa lasten silmäongelmista ja karsastuksista, silmän tulehdukselliset tilat ja heikkonäköisten kuntoutus. 

Silmätautien alan erityistason hoitoon kuuluvat mm. sarveiskalvon siirrot, silmän kasvainten hoito silmää säästäen, lääketieteellisin syin tehtävä taittovirhekirurgia, vaativa silmäluomien, silmäkuopan ja kyynelteiden kirurgia, glaukooman kirurginen hoito sekä vaativa verkkokalvokirurgia.

Perustason silmäsairaudet hoidetaan avohoidossa yleislääkärin vastaanotolla, minkä lisäksi alueella toimivat silmätautien erikoislääkärit ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Osa perustason polikliinisestä silmäsairauksien hoidosta on ulkoistettu yksityisille palveluntuottajille.

HUS-alueella silmätautien päivystys toimii Silmä-korvasairaalassa. Päivystyksellisesti hoidettavia sairauksia ovat esimerkiksi silmän lävistävät vammat, tietyt silmätulehdukset ja erilaiset näköhäiriöt.

Silmätautien päivystyspiste on lähetepoliklinikka. Ennen potilaan lähettämistä päivystykseen lähettävän lääkärin tulisi konsultoida Silmäklinikan päivystävää lääkäriä.

Vain todelliset hätätapaukset, kuten silmän lävistävät vammat, hoidetaan ilman lähetettä.

HUS-alueella silmätautien toiminta sijoittuu fyysisesti neljään paikkaan: Helsingissä Silmä-Korvasairaalaan, Ortonin sairaalan, Pasilan Rubikiin, Lohjan sairaalaan ja Porvoon sairaalaan.

HUS Silmätautien klinikalla on alueellisten vastuidensa lisäksi valtakunnallinen vastuu muiden sairaanhoitopiirien potilaiden harvinaisimpien silmäsairauksien hoidosta sekä valtakunnallinen verkkokalvoirtaumapäivystys viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Vain todelliset hätätapaukset, kuten silmän lävistävät vammat, hoidetaan ilman lähetettä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Alue Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 22.7.2021