suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Uudenkaupungin kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Kustavi, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki, Vehmaa
Palvelun kieli: suomi

Seulontatutkimuksia ovat mammografia, kohdunkaulaosan syövän seulonta (papa-tutkimus) ja raskaana olevien sikiöseulat.Uudenkaupungin kaupunki on vastuussa lakisääteisten seulontaohjelmien järjestämisestä.

Mammografiaseulonnat

Vuonna 2017 kunnan maksamaan seulontaan kutsutaan vuosina 1949, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965 ja 1967 syntyneet naiset.

Kohdunkaulan syöpää seulovat tutkimukset

Seulontaan kutsutaan 30-60-vuotiaat naiset 5 vuoden välein (riskiryhmään kuuluvat tiheämmin). Tutkimuksessa otetaan irtosolunäyte (papa-näyte). Tämän lisäksi tehdään myös II-tyypin diabeteksen riskikartoitus.

Seulonnan periaatteena on vapaaehtoisuus: kukin päättää itse, osallistuuko seulontaan.


Toimi näin

Seulontoihin kutsutaan henkilökohtaisella kirjeellä.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50-70-vuotiaat naiset 20-26 kuukauden välein. Kohdun kaulaosan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä mahdollisesti tutkimus kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista


Palvelun toteuttaa: 
Uudenkaupungin kaupunki