suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Seulontatutkimukset

 • Palvelu
 • 13 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kotikuntasi tarjoamaan kohdunkaulan syövän seulontaan. Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti esiasteiden kautta. Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan todeta ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, ettei syöpä pääse lainkaan kehittymään. Seulontakäynnillä kohdunkaulasta otetaan HPV- ja irtosolunäyte (papa).

 • Vuoden 2021 seulontaan kutsutaan vuosina 1991, 1986, 1981, 1976, 1971, 1966, 1961 syntyneet.

Rintasyöpäseulonnat

Rintasyöpäseulonnat vuonna 2021 alkavat helmikuussa 2021 ja päättyvät tammikuun lopussa 2022.

Vuoden 2021 aikana maksuttomaan mammografiatutkimukseen kutsutaan 50−69-vuotiaat naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 tai 1971.

Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Jos kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voi tutkimuksen ajankohdan vaihtaa. Tutkimusajankohdan voi vaihtaa verkossa osoitteessa www.terveystalo.com/seulonta kutsun ohjeen mukaan tai puhelimitse.

Jos sinulla on turvakielto, ota yhteyttä seulonnan ajanvaihtoon.

Raskaudenaikaiset seulonnat:

Äitiysneuvoloissa tarjotaan raskaana oleville STM:n suositusten mukaiset mahdollisuudet sikiöseulontoihin. Raskauden aikaiset sikiöseulonnat ja mahdolliset jatkotutkimukset ovat vapaaehtoisia ja ne tehdään Pohjois-Karjalan keskussairaalan naistentautien ja synnytysten klinikalla.

Kaikille raskaana oleville tarjotaan varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikoilla 12-13. Tähän voidaan liittää kromosomipoikkeavuuksien seulontaan liittyvä niskaturvotuksen mittaus, ja raskausviikoilla 9-11 raskaana olevalta otettu verinäyte.

Rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19-21 tai 24, jolloin sikiön elimet tutkitaan järjestelmällisesti.

Neuvola huolehtii siitä, että tutkimukset tehdään oikeaan aikaan ja varaa ajan äitiyspoliklinikalle.

Lisätietoa sikiöseulonnoista saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla julkaistuista oppaista.

Toimi näin

Kohdunkaulan syövän seulonta

Seulontaan saat henkilökohtaisen kutsukirjeen postitse tai OmaPosti-palvelun kautta. Voit muuttaa aikaa kutsukirjeessä olevan linkin tai verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun. Siilaisen perhesuunnitteluneuvolan alueelle seulontaan tulevat varaavat ajan verkkoajanvarauksen kautta. (Siilaisen perhesuunnitteluneuvolan alue postinumeroittain: 80100, 80110, 80120, 80130, 80140, 80160, 80170, 80200, 80210, 80220, 80230, 80260, 80400, 80510)

 • Jos sinulla on turvakielto, varaa aika verkkoajanvarauksen kautta tai keskitetyn puhelinpalvelun numerosta.

Vastaus seulontatuloksista tulee postitse kotiin tai OmaPosti-palveluun noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta.

Seulontanäyte otetaan oman alueesi perhesuunnitteluneuvolassa. Näyte on otettava sen vuoden loppuun mennessä, jolloin olet oikeutettu maksuttomaan seulontaan.

Huomioitavaa ajanvarauksessa

 • Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana, mutta muu vuoto, imetys tai kohdunpoisto ei ole esteenä näytteenotolle. Jos olet raskaana, ota saamasi seulontanäytteenottokutsu puheeksi äitiysneuvolassasi.
 • Jos sinulla on kuivat limakalvot, käytä kuukauden ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa paikallishoitoa. Valmisteen käyttö on lopetettava viikko ennen näytteenottoa.
 • Vältä yhdyntää vuorokauden ajan ennen näytteen ottoa.

Tarkista myös

 • viimeisten kuukautisten alkamispäivä tai kuukautisten loppumisvuosi (menopaussi)
 • edellisen Papa-näytteen ottoaika ja vastaus sekä mahdolliset tiedot aiemmista solumuutoksista ja hoidoista
 • käytössä oleva hormonilääkitys.

Lisätietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta saat Suomen Syöpärekisterin verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 20.4.2021