suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 14 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Alue

Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo
Palvelun kieli: suomi

Kohdunkaulansyövän seulonta:

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi ja varhaistoteamiseksi suoritettavaan seulontatutkimukseen (Papa-kokeeseen) viiden vuoden välein. Vuoden 2019 seulontaan kutsutaan vuosina 1989, 1984, 1979, 1974, 1969, 1964, 1959 syntyneet.

Papa-koe voi löytää syövän ja sen esiasteiden lisäksi myös hoidettavia infektioita. Myös 30−40-vuotiaiden osallistuminen seulontaan on tärkeää. Raskaus ei ole este näytteenotolle.

______________________________________________________________________________________________

Rintasyöpäseulonnat vuonna 2019 alkavat helmikuussa 2019 ja päättyvät tammikuun lopussa 2020.

Mammografiaan kutsutaan 50−69-vuotiaat naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 tai 1969.

Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti. Kutsu mammografiaan on voimassa kutsussa mainitun vuoden ajan.

Ajanvaihdot myös verkossa osoitteessa www.terveystalo.com/seulonta kutsun ohjeen mukaan. Mikäli sinulla on turvakielto, ota yhteyttä seulonnan ajanvaihtoon.

___________________________________________________________________________________________

Raskaudenaikaiset seulonnat:

Äitiysneuvoloissa tarjotaan raskaana oleville STM:n suositusten mukaiset mahdollisuudet sikiöseulontoihin. Raskauden aikaiset sikiöseulonnat ja mahdolliset jatkotutkimukset ovat vapaaehtoisia ja ne tehdään Pohjois-Karjalan keskussairaalan naistentautien ja synnytysten klinikalla.

Kaikille raskaana oleville tarjotaan varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikoilla 12-13. Tähän voidaan liittää kromosomipoikkeavuuksien seulontaan liittyvä niskaturvotuksen mittaus, ja raskausviikoilla 9-11 raskaana olevalta otettu verinäyte.

Rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19-21 tai 24, jolloin sikiön elimet tutkitaan järjestelmällisesti.

Neuvola huolehtii siitä, että tutkimukset tehdään oikeaan aikaan ja varaa ajan äitiyspoliklinikalle.

Lisätietoa sikiöseulonnoista saa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla julkaistuista oppaista.


Toimi näin

Kohdunkaulansyövän seulonta:

Tutkimus on maksuton, ja siihen tulee henkilökohtainen kutsukirje. Kutsukirjeessä on kerrottu sinulle valmiiksi varattu aika. Voit muuttaa aikaa kutsukirjeessolevan linkin kautta tai soittamalla oman alueesi perhesuunnitteluneuvolaan. Mikäli sinulla on turvakielto, kutsua ei lähetetä. Varaa silloin itse aika perhesuunnitteluneuvolaan seulontatutkimukseen.

Vastaus tulee postitse kotiin noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta. Jos sinulla on NetPosti aktivoituna, niin vastaus lähetetään sinne.

Tarkastus tapahtuu oman alueen perhesuunnitteluneuvolassa. Näytteenottoa ei voi siirtää seuraavalle vuodelle, vaan seulontanäyte on otettava sen vuoden loppuun mennessä, jolloin kutsu on lähetetty.

Huomioitavaa ajanvarauksessa

  • Papa-näytettä ei mielellään oteta kuukautisvuodon eikä raskauden aikana.
  • Jos sinulla on vaihdevuosista johtuvaa limakalvojen kuivumista, käytä kuukauden ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa paikallishoitoa (Ovestin tai Pausanol) ennen näytteenottoa.
  • Emätintulehdushoitojen käyttöä tulee välttää viikon ajan ennen näytteenottoa (esimerkiksi hiivatulehdushoidot).
  • Yhdyntää tulee välttää edellisen vuorokauden aikana ennen näytteen ottoa.

Tarkista myös

  • viimeisten kuukautisten alkamispäivä tai kuukautisten loppumisvuosi (menopaussi)
  • edellisen papa-näytteen ottoaika ja vastaus sekä mahdolliset tiedot aiemmista solumuutoksista ja hoidoista
  • käytössä oleva hormonilääkitys


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50-70-vuotiaat naiset 20-26 kuukauden välein. Kohdun kaulaosan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä mahdollisesti tutkimus kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista


Palvelun toteuttaa: 
Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Rääkkylän ja Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Attendo Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)