suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seulontatutkimuksia ovat mammografia, kohdunkaulaosan syövän seulonta (papa-tutkimus) ja raskaana olevien sikiöseulat. Pöytyän ktt:n ky on vastuussa lakisääteisten seulontaohjelmien järjestämisestä. Seulontapalvelut ostetaan yksityiselta palveluntuottajalta, papa-näytteet otetaan omassa terveyskeskuksessa.

Toimi näin

Kutsu seulontatutkimuksiin lähetetään henkilökohtaisesti tai sovitaan äitiysneuvolakäynneillä.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä

Palvelusta vastaa

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Tekstistä vastaa: Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Päivitetty: 28.10.2022