suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seulontatutkimusten tavoitteena on löytää henkilöt, jotka sairastavat tiettyä tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulontatutkimuksen avulla tauti voidaan todeta varhain, jolloin sen hoito on helpompaa ja ennuste parempi.

Suomen valtakunnalliseen seulontaohjelmaan kuuluvat

  • rintasyövän seulontatutkimus
  • kohdunkaulan syövän seulontatutkimus
  • suolistosyöpäseulontatutkimus

Seulon ...

Toimi näin

Saat kutsun seulontatutkimuksiin henkilökohtaisesti. Kutsun mukana saat toimintaohjeet.

Voit varata seulontatutkimusajan sähköisesti tai puhelimitse kutsukirjeessä mainitusta puhelinnumerosta.

Jos sinulle ehdotetaan seulontatutkimusaikaa ja aika ei sinulle sovi, vaihda ajankohtaa soittamalla tai sähköisen asiointikanavan kautta. Puhelinnumero löytyy kutsukirjeestä.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 28.2.2023