suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kotikuntasi tarjoamaan kohdunkaulan syövän seulontaan. Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti esiasteiden kautta. Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan todeta ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, ettei syöpä pääse lainkaan kehittymään. Seulontakäynnillä kohdunkaulasta otetaan HPV- ja irtosolunäyte ( ...

Toimi näin

Kohdunkaulan syövän seulonta

Seulontaan saat henkilökohtaisen kutsukirjeen postitse tai OmaPosti-palvelun kautta. Voit muuttaa aikaa kutsukirjeessä olevan linkin tai verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun. Siilaisen perhesuunnitteluneuvolan alueelle seulontaan tulevat varaavat ajan verkkoajanvarauksen kautta. (Siilaisen perhesuunnitteluneuvolan alue postinumeroittain: 80100, 80110, 80120, 80130, 80140, 80160, 80170, 80200, 80210, 80220, 80230, 80260, 80400, 80510)

  • Jos sinulla on turvakielto, varaa aika verkkoajanvarauksen kautta tai keskitetyn puhelinpalvelun numerosta.

Vastaus seulontatuloksista tulee postitse kotiin tai OmaPosti-palveluun noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta.

Seulontanäyte otetaan oman alueesi perhesuunnitteluneuvolassa. Näyte on otettava sen vuoden loppuun mennessä, jolloin olet oikeutettu maksuttomaan seulontaan.

Huomioitavaa ajanvarauksessa

  • Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana, mutta muu vuoto, imetys tai kohdunpoisto ei ole esteenä näytteenotolle. Jos olet raskaana, ota saamasi seulontanäytteenottokutsu puheeksi äitiysneuvolassasi.
  • Jos sinulla on kuivat limakalvot, käytä kuukauden ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa paikallishoitoa. Valmisteen käyttö on lopetettava viikko ennen näytteenottoa.
  • Vältä yhdyntää vuorokauden ajan ennen näytteen ottoa.

Tarkista myös

  • viimeisten kuukautisten alkamispäivä tai kuukautisten loppumisvuosi (menopaussi)
  • edellisen Papa-näytteen ottoaika ja vastaus sekä mahdolliset tiedot aiemmista solumuutoksista ja hoidoista
  • käytössä oleva hormonilääkitys.

Lisätietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta saat Suomen Syöpärekisterin verkkosivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote

Palvelusta vastaa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Tekstistä vastaa: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
Päivitetty: 28.10.2022