suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Parkanon kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Raskauden aikana on mahdollisuus osallistua sikiöseulontatutkimuksiin. Kaikki seulontatutkimukset ovat aina vapaaehtoisia. Tutkimuksin seulotaan sikiön kehityshäiriöitä ja ne perustuvat riskianalyysiin. Mikään seulontatutkimus ei takaa täysin tervettä vauvaa ja kaikkia sairauksia ei voi myöskään tutkimuksin todeta. Seulonnat ovat maksuttomia.

Naisten joukkotarkastukset

- Fimlab kutsuu maksuttomaan irtosolunäytteeseen (papa) 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Näyte otetaan laboratoriossa.

Naisten rintasyöpäseulonnat / Mammografia

- Maksuttomaan rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50-68-vuotiaat naiset kahden vuoden välein

- Kutsuttaviin ikäluokkiin kuuluvat naiset saavat henkilökohtaisen kutsun postitse, yleensä loppuvuodesta

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelusta vastaaParkanon kaupunki
Alue Kihniö, Parkano
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Parkanon kaupunki
Päivitetty: 16.12.2020