suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Närpiön kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Närpiö
  • Julkinen palvelu

Tietyt kohderyhmät kutsutaan seulontoihin, jotta sairaudet tai poikkeamat huomattaisiin ajoissa ja voitaisiin aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Närpiöläiset naiset kutsutaan kirjeitse kohdunkaulan syövän seulontaan (papa-koe) viiden vuoden välein (25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 ja 65 vuoden iässä). Koetulos toimitetaan kotiin kirjeitse.

50-69-vuotiaat naiset kutsutaan rintojen röntgenkuvaukseen, rintasyöpäseulontaan (mammografia), joka toinen vuosi. Ensimmäinen kutsu tulee sinä vuonna kun täyttää 50 ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Koetulos toimitetaan kotiin kirjeitse.

Raskaana oleville naisille tarjotaan mahdollisuus osallistua vähintään kahteen ultraäänitutkimukseen raskausaikana sekä seerumiseulontaan (verikoe) alkuraskaudessa, jossa selvitetään sikiön mahdolliset kromosomipoikkeavuudet.

Seulontatutkimukset ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Päätös seulontaan osallistumisesta ei vaikuta muiden terveydenhoitopalveluiden saatavuuteen

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50-70-vuotiaat naiset 20-26 kuukauden välein. Kohdun kaulaosan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä mahdollisesti tutkimus kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelusta vastaaNärpiön kaupunki
Palvelun toteuttaaNärpiön kaupunki
Alue Närpiö
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Närpiön kaupunki
Päivitetty: 17.1.2019