suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Seulontatutkimukset

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Naantalin kaupunki
Alue: Naantali
Palvelun kieli: suomi

Naantali kutsuu rintasyöpäseulontaan 50 - 70 -vuotiaat naiset kahden vuoden välein, ja kohdunkaulansyövän seulontaan 30 - 60 -vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Kaikille seulontaan kutsuttaville lähetetään kutsut kotiosoitteeseen. Seulonnat tehdään ostopalveluna.

Raskaana oleville tarjotaan:

  • Varhaisraskauden yhdistelmäseulonta (verinäyte + ultraäänitutkimus, jossa tutkitaan sikiön niskaturvotus); yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut.
  • Rakenneultraäänitutkimus, jossa tutkitaan sikiön elimet järjestelmällisesti; tutkimus on kivuton ja sikiölle vaaraton.
  • Lähetteen sikiön seulontoihin saa äitiysneuvolasta.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.


Toimi näin

  • Rinta- ja kohdunkaulasyöpien seulontoihin liittyvissä tiedusteluissa ota yhteyttä suoraan seulonnat toteuttavaan Mehiläiseen, joka sijaitsee Turussa. Seulontakutsussa on ohjeet, jos haluat muuttaa seulonta-aikaasi.
  • Saat lähetteen sikiön seulontatutkimuksiin äitiysneuvolasta. Sikiöseulonnat tehdään TYKS:ssä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50-70-vuotiaat naiset 20-26 kuukauden välein. Kohdun kaulaosan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä mahdollisesti tutkimus kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista


Palvelun toteuttaa: Mehiläinen (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)TYKS (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)