suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Naisten joukkotarkastuksiin kuuluva kohdunkaulansyövän seulonnat eli irtosolututkimukset (papa-näytteet) otetaan Kuopion pääterveysasemalla. Juankoskella, Karttulassa, Maaningalla ja Nilsiässä näytteitä otetaan neuvolassa ympäri vuoden. Tutkimus on maksuton, ja siihen lähetetään henkilökohtainen kutsukirje.

Mammografiatutkimukset tehdään kuopiolaisille 50 - 69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Myös mammografiatutkimus on maksuton ja siihen lähetetään henkilökohtainen kutsukirje.

Toimi näin

Vastaanottaja saa kirjeen, jossa tiedotetaan tarkemmin seulontatutkimuksen osallistumiseen liittyvistä asioista ja ajanvarauskäytänteistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 10.12.2019