suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kouvolan kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Kouvola
  • Julkinen palvelu

Väestöseulontojen tarkoituksena on etsiä jonkin taudin tai muun terveydelle haitallisena pidetyn ominaisuuden järjestelmällisesti koko väestöstä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin tauti voidaan vielä estää tai parantaa.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan (Papa-koe) kutsutaan Kansanterveyslain nojalla kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Seulontanäytteiden näytteenotto tapahtuu ajanvarauksella Marjoniemen ja Valkealan näytteenottopaikoissa sekä Pohjois-Kymen sairaalan laboratorioissa.

Rintasyövän seulontaa järjestetään kaikille 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Jos asiakas kuuluu seulottavaan ikäluokkaan, saa hän kutsukirjeen postitse. Rintasyövän seulonnan tuottaa Suomen Terveystalo Oy.

Kenelle ja millä ehdoin

Seulontoihin kutsutaan kirjeitse.

Jos asiakas ei kuulu seulonnan piiriin, on hänen mahdollista päästä mammografiaan maksamalla tutkimus itse. Tällöin tarvitaan kuitenkin lääkärin lähete.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50-70-vuotiaat naiset 20-26 kuukauden välein. Kohdun kaulaosan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä mahdollisesti tutkimus kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelusta vastaaKymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelun toteuttaaKouvolan kaupunki
Alue Kouvola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kouvolan kaupunki
Päivitetty: 28.1.2019