suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kittilän kunta

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Kittilä
  • Julkinen palvelu

Kittilän kunta tarjoaa raskaana oleville naisille kaksi sikiön ultraäänitutkimusta sekä yhdistelmä- tai seerumiseulonnan kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi sekä veriryhmä- ja tartuntatautiseulan.

Vuosittain kohdunkaulansyövän- eli papaseulontaan kutsutaan kyseisenä vuonna 30, 35, 40, 45, 50, 55, ja 60 vuotta täyttävät.

Kunta voi tarjota myös muita kuin asetuksessa määrättyjä seulontatutkimuksia.

Toimi näin

Terveydenhoitaja sopii raskausajan seulonnat kanssasi äitiysneuvolassa.

Kutsu papaseulontaan tulee postitse kotiin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKittilän kunta
Palvelusta vastaaKittilän kunta
Alue Kittilä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kittilän kunta
Päivitetty: 1.3.2022