suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Soite

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Joukkotarkastukset ovat osa ehkäisevää terveydenhuoltoa. Valtakunnallisten seulontaohjelmien mukaisesti järjestetään vuosittain kohdunkaulan syöpää ehkäisevät seulonnat, rintasyövän seulonnat sekä suolistosyövän seulonnat.

Kohdunkaulansyöpää seulovat joukkotarkastukset tehdään ikäryhmittäin 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaille. Irtosolunäytteen oton yhteydessä opastetaan rintojen omaeht ...

Toimi näin

Seulontoihin lähetetään henkilökohtainen kutsu ja asiakkaat voivat itse vaihtaa aikaa kutsussa olleiden ohjeiden mukaisesti. Seulontatutkimus on asiakkaalle ilmainen. Tutkimuksen tulos lähetetään asiakkaalle kotiin.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite

Palvelusta vastaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite
Tekstistä vastaa: Soite
Päivitetty: 1.1.2023