suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Janakkalan kunta

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Janakkala
  • Julkinen palvelu

Janakkalan kunta järjestää maksuttomat kohdunkaulan syöpä- ja rintasyöpäseulonnat asetusten mukaisesti. Seulontojen piiriin kuuluville lähetetään henkilökohtainen kutsukirje. Näytteen ottoajasta voi sopia laboratorion kanssa, jos tarjottu aika ei ole sopiva tai käydä itse vaihtamassa aika kutsukirjeessä olevan ohjeen mukaan internetissä.

Mammografioiden toteutuksesta vastaa Suomen Radiologikeskus Oy. Aikaa voi siirtää tai sen voi perua joko Radiologikeskuksen nettisivuilla tai puhelimitse. Kutsu sisältää ohjeet.

Toimi näin

Henkilökohtainen kutsu seulontaan tulee kotiisi. Jos valmiiksi varattu aika ei sovi sinulle, käy vaihtamassa se kirjeessä olevien ohjeiden mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Seulonnat ovat maksuttomia.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJanakkalan kunta, Janakkalan kunta
Palvelusta vastaaJanakkalan kunta
Alue Janakkala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Janakkalan kunta
Päivitetty: 22.1.2020