suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Kunnan järjestämiä maksuttomia seulontatutkimuksia ovat rintasyöpäseulonta, kohdunkaulan syövän seulonta, suolistosyövän seulonta ja varhaisraskauden ultraäänitutkimus.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiaseulontatutkimukseen kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Parillisina vuosina syntyneet saavat kutsun parillisina vuosina ja parittomina vuosina syntyneet parittomina vuosina va ...

Toimi näin

Rinta- ja kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin saat kotiin kutsun, jossa on aikaehdotus sekä ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen saat lähetteen neuvolasta. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään Päijät-Hämeen keskussairaalassa äitiyspoliklinikalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun saadaksesi sinun olla heinolalainen tai olet valinnut Heinolan terveyskeskuksen hoitopaikaksesi ja kuulut kutsuttavaan ryhmään tai ikäluokkaan. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen ohjataan äitiysneuvolan asiakkaat.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Heinolan kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Heinolan kaupunki
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 16.2.2022