suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Kunnan järjestämiä maksuttomia seulontatutkimuksia ovat rintasyöpäseulonta, kohdunkaulan syövän seulonta, suolistosyövän seulonta ja varhaisraskauden ultraäänitutkimus.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiaseulontatutkimukseen kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Parillisina vuosina syntyneet saavat kutsun parillisina vuosina ja parittomina vuosina syntyneet parittomina vuosina valtakunnallisen käytännön mukaisesti. Mikäli kuulut kutsuttavaan ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi.

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan kaikki 30-65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Mikäli kuulut kutsuttavien ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi. Heinolassa seulontatutkimuksen tekee Fimlab.

Suolistosyövän seulontatutkimukset käynnistyvät vaiheittain. Vuonna 2022 tutkimukseen kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. Kutsuttavien ikäryhmään kuuluvat saavat toimintaohjeet ja näytepakkauksen palautuskuorineen kotiosoitteeseen.

Toimi näin

Rinta- ja kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin saat kotiin kutsun, jossa on aikaehdotus sekä ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen saat lähetteen neuvolasta. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään Päijät-Hämeen keskussairaalassa äitiyspoliklinikalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun saadaksesi sinun olla heinolalainen tai olet valinnut Heinolan terveyskeskuksen hoitopaikaksesi ja kuulut kutsuttavaan ryhmään tai ikäluokkaan. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen ohjataan äitiysneuvolan asiakkaat.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 16.2.2022