suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Seulonnat

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seulonnat käsittävät kohdunkaulan syövän tutkimusta varten otettavat irtosolunäytteet (Papa-kokeet) sekä rintasyöpää seulovat mammografiatutkimukset.

Kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen. Kutsu tutkimukseen lähetetään henkilökohtaisesti Fimlab Laboratoriot Oy:stä. Näyte otetaan Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteissä.

Tutkimus on maksuton. Tutkimustulokset ilmoitetaan asiakkaalle kirjeitse Fimlab Laboratoriot Oy:stä.

Kaikki tamperelaiset ja orivesiläiset naiset saavat henkilökohtaisen kutsun mammografiaan sinä vuonna, kun he täyttävät 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta. Kukin ikäluokka kutsutaan omana ryhmänään syntymäajan mukaan. Tutkimus on maksuton ja se tehdään Rintaklinikka Rintsikassa. Asiakas voi vaihtaa tutkimusaikansa kyseisen kalenterivuoden sisällä puhelimitse tai verkossa.

Tutkimustulokset ilmoitetaan asiakkaalle kirjeitse noin kahden viikon kuluttua.

Toimi näin

Kutsu seulontatutkimuksiin lähetetään henkilökohtaisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Valtioneuvoston asetus seulonnoista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä PSHP
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 28.5.2019