suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Suonenjoen kaupunki

Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

  • Palvelu
  • Suonenjoki
  • Julkinen palvelu
Alue: Suonenjoki
Palvelun kieli: suomi

Katkaisuhoitoa järjestetään ensisijaisesti terveyskeskuksessa. Päihdehuollon avohuoltoa järjestetään mielenterveyskeskuksessa. Pidempiaikainen päihdekuntoutus järjestetään kaupungin sosiaalitoimen kautta.

Päihdepalveluista voi tiedustella lisää joko terveyskeskuksesta tai sosiaalityöntekijöiltä.


Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisemiseen on saatavissa apua. Selviämisasema voi ottaa päihtyneen suojiinsa ja tarjota turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Käytännössä selviämisasemalla voi viettää muutaman tunnin, yön yli tai enintään noin vuorokauden. Selviämisasemalta saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.

Terveyskeskuksen kautta voi hakeutua katkaisuhoitoon, jossa päihdekierre katkaistaan hoitohenkilökunnan avustuksella ja valvonnassa. Tähän kuluu aikaa yleensä muutama vuorokausi. Vieroitushoito on pitkäkestoista toimintaa, johon kuuluu myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitusjakso julkisessa tai yksityisessä kuntoutuslaitoksessa voi kestää kahdesta neljään viikkoa. Avohoitona toteutettava jälkihoito voi kestää niin kauan kuin on tarpeen, jopa vuosia.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille. Katkaisu- ja vieroitushoitoja tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.


Palvelun toteuttaa: 
Suonenjoen kaupunki
Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)