suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Päihdekierteen katkaisemiseen on saatavissa apua. Saat päihdekierteeseen katkaisu- ja vieroitushoitoa päihdeklinikalla, Oulun kaupunginsairaalassa. Oulussa ei ole selviämisasemaa.

Hoidossa saat apua fyysisiin ja psyykkisiin vieroitusoireisiin ja sinulle suunnitellaan yhdessä jatkohoito. Korvaushoitosi voi avohoidon arvioinnin jälkeen alkaa Päihdeklinikalla.

Toimi näin

Jos sinulla tai läheiselläsi on päihde- tai rahapeliriippuvuusongelma, ota yhteyttä päihdepäivystykseen puhelimitse tai käymällä paikan päällä. Voit myös soittaa Haukiputaan Roadiin ja varata tapaamisajan sinne.

Kenelle ja millä ehdoin

Alkoholi-, lääke- ja huumevieroitukseen tarvitset lääkärin tai sairaanhoitajan lähetteen. Alkoholikatkaisuun voit saada lähetteen myös terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta.

Palvelu on maksullinen.

Katso asiakasmaksut linkistä "Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut".

Tausta ja lainsäädäntö

Mikäli päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu omin keinoin, päihdekierteen katkaisua varten järjestetään lyhytaikaista, ympärivuorokautista hoitoa. Selviämishoito mahdollistaa turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Hoitojaksot ovat yleensä lyhyitä: muutama tunti, yön yli tai enintään vuorokausi. Selviämishoidon yhteydessä saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen. Selviämishoitoyksikkö (selviämisasema) voi sijaita terveydenhuollon päivystysyksikön osana, katkaisuhoitoyksikön tai poliisin säilytyssuojan yhteydessä.

Mikäli päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, henkilö voi hakeutua ympärivuorokautiseen katkaisuhoitoon terveyskeskuksen tai päihdehuollon avopalvelujen kautta. Katkaisuhoidon tavoitteena on päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavaan jatkohoitoon motivointi. Katkaisuhoitojaksojen kesto on yleensä muutama vuorokausi.

Vieroitushoito on pitkäkestoisempaa hoitoa, johon kuuluu vieroitusoireiden hoidon lisäksi myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitushoitojakso voi kestää kahdesta neljään viikkoa.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 6.7.2020