suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Osastokatkaisuhoitoa antavat terveyskeskussairaalat (Kajaani, Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi).

Osastokatkaisuhoitoon hakeudutaan keskussairaalan mielenterveys- ja päihdepäivystyksen (miepä) hoitajien, kuntien päihdetyöntekijöiden ja terveyskeskuslääkäreiden kautta.

Pidempiaikainen päihdevieroitus ja -kuntoutus tapahtuu päihdehoitolaitoksissa. Kainuun sotella on sopimus A-klinikkasäätiön päihdesairaalan kanssa.

Toimi näin

Päihdekuntoutusta voi tiedustella oman kunnan päihdetyöntekijöiltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Avohoidon aloittaminen ennen laitoskuntoutusta on välttämätöntä.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisemiseen on saatavissa apua. Selviämisasema voi ottaa päihtyneen suojiinsa ja tarjota turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Käytännössä selviämisasemalla voi viettää muutaman tunnin, yön yli tai enintään noin vuorokauden. Selviämisasemalta saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.

Terveyskeskuksen kautta voi hakeutua katkaisuhoitoon, jossa päihdekierre katkaistaan hoitohenkilökunnan avustuksella ja valvonnassa. Tähän kuluu aikaa yleensä muutama vuorokausi. Vieroitushoito on pitkäkestoista toimintaa, johon kuuluu myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitusjakso julkisessa tai yksityisessä kuntoutuslaitoksessa voi kestää kahdesta neljään viikkoa. Avohoitona toteutettava jälkihoito voi kestää niin kauan kuin on tarpeen, jopa vuosia.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille. Katkaisu- ja vieroitushoitoja tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Perustiedot

Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 6.2.2019