suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Alkoholin aiheuttamien vieroitusoireiden hoito toteutetaan joko avokatkaisuna A-klinikan kautta tai järjestetään paikka osastokatkaisuun Forssan sairaalan osastolle 11A.

Huumekatkaisuhoito ja pidemmät päihdelaitoskuntoutukset järjestetään A-klinikan kautta.

Toimi näin

Ota yhteyttä A-klinikalle puhelimitse.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisemiseen on saatavissa apua. Selviämisasema voi ottaa päihtyneen suojiinsa ja tarjota turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Käytännössä selviämisasemalla voi viettää muutaman tunnin, yön yli tai enintään noin vuorokauden. Selviämisasemalta saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.

Terveyskeskuksen kautta voi hakeutua katkaisuhoitoon, jossa päihdekierre katkaistaan hoitohenkilökunnan avustuksella ja valvonnassa. Tähän kuluu aikaa yleensä muutama vuorokausi. Vieroitushoito on pitkäkestoista toimintaa, johon kuuluu myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitusjakso julkisessa tai yksityisessä kuntoutuslaitoksessa voi kestää kahdesta neljään viikkoa. Avohoitona toteutettava jälkihoito voi kestää niin kauan kuin on tarpeen, jopa vuosia.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, mikäli hän on välittömässä hengenvaarassa, hänen terveytensä on vakavassa vaarassa tai hän väkivaltaisuudellaan aiheuttaa vaaraa muille. Katkaisu- ja vieroitushoitoja tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 2.7.2019