suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Saattohoito

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Saattohoitoon kuuluvat oireenmukainen lääkehoito, potilaan ja läheisten tukeminen, rauhallinen ympäristö ja arvokas inhimillinen kohtelu kuuluvat. Tärkeintä on keskittyä hyvään perushoitoon ja kivun lieventämiseen.

Saattohoito voi tapahtua Birgittakodissa, Katavakodissa Rymättylässä, Velkuan Kummelissa ja Myllykiventien ryhmäkodeissa tai terveyskeskussairaalassa. Myös kotisaattohoito onnistuu kotisairaalan ja kotihoidon tuella.

Kenelle ja millä ehdoin

Päätöksen saattohoitoon siirtymisestä tekee lääkäri. Usein päätöstä edeltää oireenmukainen, palliatiivinen hoito, johon on siirrytty, kun parantavat hoidot eivät tuottaneet tulosta.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuolevan hoidon eli saattohoidon tarkoitus on auttaa vakavasti ja parantumattomasti sairasta potilasta elämään mahdollisimman hyvää elämää loppuun asti. Saattohoitoon siirrytään, kun kuolemaan johtavaa sairautta ei voida parantaa ja kuolema on näköpiirissä lähipäivien, -viikkojen tai -kuukausien aikana. Saattohoitoon kuuluu kivunlievitys ja muu tarpeellinen hoito, vaikka itse sairautta ei enää yritetä parantaa. Kuolevan ja hänen läheistensä kaikinpuolinen tukeminen on olennainen osa saattohoitoa.

Terveydenhuollon henkilöstön on aina keskusteltava saattohoitoon siirtymisestä potilaan kanssa, tarvittaessa useita kertoja. Jos potilas itse ei pysty ilmaisemaan näkemystään hoidosta, keskustelu käydään hänen läheistensä kanssa. Saattohoitopäätökseen kirjataan mahdollisuuksien mukaan potilaan omat toiveet hoidostaan. Siihen voi kuulua esimerkiksi päätös kieltäytyä elvytyksestä. Saattohoitoon ei kuulu aktiivinen kuolemaan auttaminen.

Saattohoitoa annetaan sairaaloissa ja muissa laitoksissa sekä erillisissä saattohoitokodeissa. Saattohoitoa voidaan antaa myös potilaan omassa kodissa, jolloin se yleensä toteutetaan yhteistyössä hoitohenkilökunnan ja potilaan läheisten kesken.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNaantalin kaupunki
Palvelusta vastaaNaantalin kaupunki
Alue Naantali
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 20.10.2020