suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kittilän kunta

Saattohoito

  • Palvelu
  • Kittilä
  • Julkinen palvelu

Kuolevan hoidon eli saattohoidon tarkoitus on auttaa vakavasti ja parantumattomasti sairasta potilasta elämään mahdollisimman hyvää elämää loppuun asti. Saattohoitoon siirrytään, kun kuolemaan johtavaa sairautta ei voida parantaa ja kuolema on näköpiirissä lähipäivien, -viikkojen tai -kuukausien aikana. Saattohoitoon kuuluu kivunlievitys ja muu tarpeellinen hoito, vaikka itse sairautta ei enää yritetä parantaa. Kuolevan ja hänen läheistensä kaikinpuolinen tukeminen on olennainen osa saattohoitoa.

Terveydenhuollon henkilöstön on aina keskusteltava saattohoitoon siirtymisestä potilaan kanssa, tarvittaessa useita kertoja. Jos potilas itse ei pysty ilmaisemaan näkemystään hoidosta, keskustelu käydään hänen läheistensä kanssa. Saattohoitopäätökseen kirjataan mahdollisuuksien mukaan potilaan omat toiveet hoidostaan. Siihen voi kuulua esimerkiksi päätös kieltäytyä elvytyksestä. Saattohoitoon ei kuulu aktiivinen kuolemaan auttaminen.

Kittilässä saattohoitoa annetaan vuodeosastolla ja palveluasumisyksiköissä. Myös kotisaattohoito voi olla mahdollista.

Toimi näin

Lääkäri tekee saattohoitopäätöksen potilasta ja omaisia kuunnellen. Voitte kertoa hoitavalle lääkärillenne toiveenne saattohoitoon pääsemisestä ja muista hoitoonne liittyvistä asioista. Voitte täyttää hoitotahdon paperille tai omakanta.fi:ssä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelusta vastaaKittilän kunta
Palvelun toteuttaaKittilän kunta
Alue Kittilä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kittilän kunta
Päivitetty: 25.8.2019