suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hämeenlinnan kaupunki

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Hämeenlinna
  • Julkinen palvelu

Päivähoidossa olevilla lapsilla on oikeus maksuttomaan ja ohjattuun ruokailuun hoitopäivinä.

Esi- ja perusopetuksen oppilaat saavat maksuttoman kouluaterian koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat saavat kouluaterian vähintään päivinä, joina he saavat opetusta koulussa.

Ruokailussa otetaan huomioon oppilaiden allergiat ja sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet. Ruokapalvelujen tuottajan pitää valmistaa ateriat ravitsemussuositusten mukaisesti ja tarjota monipuolisia vaihtoehtoja. Kouluruokailu tukee lapsen tervettä kasvua ja kehitystä. Lisäksi se kehittää muun muassa lapsen maku‐ ja ruokatottumuksia.

Lapsi voi saada tarvittaessa sairauden vaatiman erityisruokavalion.

Toimi näin

Ilmoita päiväkotilapsen erityisruokavalion tarpeesta joka vuosi, paitsi jos ruokavalio on pysyvä. Ruoka‐allergioiden todistus pitää päivittää säännöllisesti, koska ruoka‐allergiat paranevat tai helpottuvat usein iän myötä.

Ilmoita oppilaan erityisruokavaliosta 1. ja 7. luokan alussa sekä toisen asteen opetuksen alkuvaiheessa. Terveydenhoitaja tarkistaa terveystarkastuksissa, onko ruokavalio vielä tarpeellinen.

Oppilas voi saada erityisruokavalion, jos erikoislääkäri on todennut

• maitoallergian

• vilja-allergian

• keliakian

• muun erikoisruokavalion tarpeen.

Pyydä lääkärintodistus ruokavaliosta. Myös terveydenhoitaja voi varmistaa ruokavalion sairaalan tiedoista. Oppilas ei tarvitse lääkärintodistusta laktoosittomasta ruokavaliosta.

Huoltajan allekirjoitus riittää, jos oppilaalla on eettinen vakaumus tai kasvisruokavalio.

ERITYISRUOKAVALION ILMOITTAMINEN: Täytä ilmoitus erityisruokavaliosta tai eettisestä ruokavaliosta. Toimita ilmoitus ja tarvittavat todistukset koulun terveydenhoitajalle, neuvolaterveydenhoitajalle tai päivähoitoon.

ERITYISRUOKAVALION LOPPUMINEN: Jos oppilas ei syö tilattua ruokaa kahteen viikkoon, ruokapalvelujen tuottaja voi lopettaa erityisruokavalioon kuuluvan ruoan valmistuksen.

LISÄTIETOJA: Kouluterveydenhoitajat, lastenneuvola ja ruokapalvelujen tuottajat antavat lisätietoja.

Kenelle ja millä ehdoin

Joihinkin erityisruokavalioihin tarvitaan lääkärintodistus.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelusta vastaaHämeenlinnan kaupunki
Alue Hämeenlinna
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hämeenlinnan kaupunki
Päivitetty: 8.6.2020