suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kemin kaupunki

Romanikielen opetus

  • Palvelu
  • Kemi
  • Julkinen palvelu

Eri kielisten ja kulttuuristen (saamelaiset, romaanit, viittomakieliset sekä monikieliset) oppilaiden opiskelun tukena käytetään tarvittaessa oppimissuunnitelmaa. Oppimissuunnitelma tehdään yhteistyössä huoltajan/huoltajien tai muun oppilaan lähipiirin (kulttuurillinen tai kielellinen yhteys) henkilön kanssa.

Oman uskonnon ja kielen opetus järjestetään mahdollisuuksien mukaan oppilaan lähikouluss ...

Toimi näin

Kenelle ja millä ehdoin

Oppilaan oman äidinkielen opetus on tarkoitettu kieli- ja kulttuuri-identiteetin vahvistamiseen oppilaille, joiden äidinkieli on muu kuin opetuskieli. Äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun sekä kielenkäyttötaitojen, itseilmaisun ja viestinnän kehittymistä, sosiaalisten suhteiden ja maailmankuvan muodostumista ja persoonallisuuden ehyttä kasvua.

Oman äidinkielen opetusryhmä kootaan, kun opetukseen ilmoittautuneita oppilaita on neljä. Tällöin opetuksesta on sovitaan yhteistyössä koulun rehtorin ja opetuksen järjestäjän kanssa. Opetukseen voivat osallistua myös ulkomailla hankittua kielitaitoa ylläpitävät oppilaat. Tunnit ovat yleensä koulupäivän jälkeen kouluissa, jotka sovitaan lukuvuosittain.

Tausta ja lainsäädäntö

Romanikielen opetus on tarkoitettu romaneille, jotka puhuvat romania äidinkielenä tai haluavat opiskella sitä, vaikka heidän äidinkielensä olisi suomi, ruotsi tai jokin muu kieli.

Romanikielen opetusta on mahdollista saada esiopetuksessa ja perusopetuksessa.

Opetusta on yleensä kaksi tuntia viikossa.

Palvelun toteuttaa

Kemin kaupunki

Palvelusta vastaa

Kemin kaupunki
Tekstistä vastaa: Kemin kaupunki
Päivitetty: 13.11.2020