suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Rokotuspalvelut

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Aikuisten ja matkailijoiden neuvonta ja rokotuspalvelu kuuluu aikuisneuvolan toimintaan. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Sinun on hyvä ottaa yhteyttä puhelimitse viimeistään kaksi kuukautta ennen matkaa rokotuksien suunnittelua varten. Tarvittaessa sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle.

TBE-rokote (puutiaisaivotulehdusrokote) Sipoossa

Jos asut tai oleskelet pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea, on TBE-rokote sinulle maksuton. Tämä edellyttää kuitenkin, että sinulla on vakituinen osoite Suomessa. Riski on määritelty korkeaksi Sipoossa vain saaristoalueen saarilla postinumeroalueella 01120. Mantereen puolella TBE-tartuntoja ei ole todettu Sipoossa.

  • Maksutta rokotteen saavat: Postinumeroalueella 01120 Västerskog saarilla asuvat ja ne, joilla on saarilla vakituinen vapaa-ajan kesäasunto. Rokote annetaan 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

  • Omakustanteisesti rokotetta suositellaan: Kaikille Sipoossa asuville tai mökkeileville luonnossa liikkuville 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan kolmen pistoksen sarjana. Rokottaminen aloitetaan maaliskuun loppupuolella 2021.

Rokotteeseen tulee varata aika puhelimitse Söderkullan apteekin terveyspiste Söderpointista klo 9-16 tai terveyspalveluiden ajanvarauksesta klo 9-15. Söderpointissa annetaan rokotuksia vain 12 vuotta täyttäneille nuorille sekä aikuisille. Jos varaat aikaa alle 12-vuotiaalle lapselle, soitathan siitä Sipoon sosiaali- ja terveysasemalle.

Myös omakustanteisesti rokotteen ottavat voivat varata ajan samaan tapaan kuin rokotusohjelmaan kuuluvat. Jos haluat ottaa rokotteen omakustanteisesti, pyydä ajanvarauksen yhteydessä resepti rokotteeseen. Hankithan rokotteen apteekista ennen rokotukseen tuloa. Terveysasemalla rokotuskäynti on maksuton myös omakustanteisesti rokotteen ottaville, mutta rokote tulee maksaa itse. Söderpointissa ja muilla yksityisillä palveluntarjoajilla myös rokotuskäynti on maksullinen omakustanteisesti rokotteen ottaville.

Toimi näin

Aikuisten ja matkailijoiden rokotuksiin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä aikuisneuvolaan. Rokotteita varten tarvitset lääkärin reseptin. Reseptin saamiseksi, soita terveyskeskuksen ajanvaraukseen tai aikuisneuvolan terveydenhoitajalle. Rokotteet tulee hankkia itse apteekista. Muista varata aika myös rokotteen pistämiseen.

Matkailijan terveysopas on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittama, suomalaisten asiantuntijoiden kanssa laadittu sähköinen käsikirja. Se sisältää maakohtaisen luettelon rokotusvaatimuksista ja -suosituksista sekä malarian ehkäisystä.

Alle kouluikäisten rokotukset annetaan lastenneuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia.

Muut rokotteet tulee hankkia itse apteekista.

Kansainvälinen rokotustodistus (esim. keltakuumerokotuksesta) 51,40€

Tausta ja lainsäädäntö

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 13.10.2021