suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kymsote

Rokotuspalvelut

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asiakas saa tarvitsemansa rokotukset oman terveysaseman terveyden- ja sairaanhoitajan vastaanotolla ajanvarauksella. Lapset saavat rokotukset neuvolassa. Kouluikäiset ja opiskelijat saavat rokotteet koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Aikuisten tulee huolehtia itse rokotustensa voimassaolosta.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä -rokote tulee tehostaa 10 vuoden välein. Jokaisella tulee olla myös tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti -rokotteen antama suoja, ellei ole sairastanut kyseistä tautia. Nämä rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat maksuttomia.

Kausi-influenssarokotukset annetaan syksyisin omilla terveysasemilla sekä terveys- ja hyvinvointipisteillä ja ne ovat riskiryhmille maksuttomia. Kausi-influenssarokotuksien aikatauluista tiedotetaan vuosittain. Influenssarokotteen yhteydessä voi samanaikaisesti ottaa rokotteen myös pneumokokkitauteja vastaan. Pneumokokkirokotetta varten on pyydettävä lääkäriltä resepti ja rokote hankittava itse apteekista. Pneumokokkirokote on kaikille maksullinen.

Matkailijoiden terveys- ja rokotusneuvonta tapahtuu oman terveysaseman kautta ajanvarauksella. Lisäksi rokotusneuvontaa annetaan myös terveys- ja hyvinvointipisteissä. Rokotustarve on syytä selvittää ajoissa, noin kaksi kuukautta ennen matkaa. Kohdemaasta riippuen matkailija saattaa tarvita harvinaisempia lisärokotuksia (esim. keltakuume) tai suun kautta otettavia lääkkeitä sairauden ehkäisemiseksi (esim. malaria-tablettilääkitys). Viisumitodistuksia varten tarvittavat HIV-tutkimukset ovat potilaille maksullisia. Lähetteen saa omilta terveysasemilta.

Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on maksullinen ja rokotteeseen tarvitsee reseptin lääkäriltä. Säännöllisesti Kotkan saaristossa oleskelevat kansalaiset saavat ensimmäisen puutiaisaivokuumerokotesarjan (kolme ensimmäistä rokotetta) maksutta terveysasemalta tai terveys- ja hyvinvointipisteestä. Tehosterokotetta varten on pyydettävä lääkäriltä resepti ja se on kaikille maksullinen.

Toimi näin

Aikuiset huolehtivat itse rokotusten voimassaolosta ja varaavat ajan terveysaseman hoitajalle tai asioivat terveys- ja hyvinvointipisteissä.

Terveysasemalla asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Terveysasemien ilmoittautumisautomaateilla voi käyttää Kela-korttia.

Varaa aika terveysasemalle rokotusneuvontaan tai asioi terveys- ja hyvinvointipisteessä.

Neuvolat sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto rokottavat asiakkaitaan sopimallaan tavalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotkan saaristossa säännöllisesti oleskelevat kansalaiset ovat oikeutettuja maksuttomaan ensimmäiseen puutiaisaivokuumerokotesarjaan (kolme ensimmäistä rokotetta). Tehosterokote on maksullinen myös saaristossa oleskeleville.

Palvelu on maksuton.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat maksuttomia. Matkailijoiden rokotukset ovat maksullisia.

Hoitajan käyntimaksua ei peritä rokotuskäynneistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto. Rokotuksia annetaan myös opiskeluterveydenhuollossa.

Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kymsote
Päivitetty: 3.12.2020