suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Rintamaveteraanien kuntoutus ja -palvelut

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Rintamaveteraaneille järjestetään kuntoutusta ja erilaisia palveluita, joilla voidaan tukea heidän liikunta- ja toimintakykyään sekä kotona asumista. Veteraanipalveluissa annetaan ohjausta ja neuvontaa veteraaneille ja heidän omaisilleen palveluihin liittyen.

Rintamaveteraanin kuntoutukseen oikeutetun tulee olla Suomessa asuva vuosien 1939 – 1945 sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani.

Rintamaveteraanin kuntoutus voi sisältää lähihoitajan kuntouttavia kotikäyntejä, fysioterapiaa ja jalkahoitoa joko kotikäynteinä tai palveluntuottajan tiloissa tai laitoskuntoutusta. Kuntoutus voi olla myös yhdistelmä näistä. Kun veteraanille laaditaan kuntoutussuunnitelma veteraanipalveluissa, ei erillistä lääkärinlausuntoa kuntoutuksen hakemiseksi tarvita.

Kotona asumista tukevat palvelut perustuvat veteraanipalveluissa tehtyyn palvelutarpeen arviointiin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi ateriapalvelu, siivous- ja pyykkipalvelut, jotkin pihatyöt, liikkumista tukevat palvelut, kuten taksisetelit ja asioinnin tuki. Palvelut ovat maksuttomia kotona, palvelutalossa tai tehostetussa palveluasumisessa asuville rintamaveteraaneille. Myös kotihoidon kulut, omaishoitajan palkkiot ja muut omaishoidosta aiheutuvat kulut korvataan.

Toimi näin

Veteraanikuntoutus - Veteraanikuntoutus: veteraanipalvelut@vantaa.fi

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu vantaalaisille rintamaveteraaneille.

Tausta ja lainsäädäntö

Rintamaveteraanit ovat oikeutettuja kuntoutukseen. Rintamaveteraaneja ovat henkilöt, jotka ovat osallistuneet Suomen vuosien 1939-1945 sotiin ja joille on myönnetty rintamasotilas-, rintamapalvelus- tai rintamatunnus. Kuntoutusetuus ei koske kriisinhallintatehtäviin ulkomailla osallistuneita henkilöitä.

Rintamaveteraani voi saada kuntoutusta kuntoutuslaitoksessa, fysikaalisessa hoitolaitoksessa, kylpylässä tai veljeskodissa. Kuntoutusta voi saada pitkäaikaisesti laitoksessa tai lyhytaikaisesti päivä- tai avopalveluna. On myös mahdollista, että palveluntuottaja järjestää palvelut kuntoutettavan kotiin.

Kuntoutuksen pituuteen vaikuttavat veteraanin terveydentila ja toimintakyky. Rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua päivä- tai laitoskuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa. Terveyskeskus neuvoo tarvittaessa hakemuksen tekemisessä.

Laki rintamaveteraanien kuntoutuksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 27.11.2021