suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Raskaudenajan sikiötutkimukset

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Raskauden aikana äiti voi osallistua erilaisiin tutkimuksiin.

Sikiötutkimukset

Odottava äiti saa neuvolasta lähetteen sikiötutkimuksiin. Alkuraskaudessa on mahdollista löytää suuri osa Downin oireyhtymää sairastavista sikiöistä.

Ensimmäinen tutkimus

Ensimmäinen tutkimus tehdään raskausviikoilla 10-13+6.

Ultraäänitutkimus tehdään siinä synnytyssairaalassa, missä vauvan on määrä syntyä. Tämän takia synnytyssairaalan valinta tehdään jo heti ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Tutkimuksella selvitetään raskauden kesto, sikiöiden lukumäärä ja sikiön niskaturvotus. Poikkeavan suuri niskaturvotus voi olla merkki kromosomipoikkeavuudesta. Samalla kerralla raskaana olevalta otetaan verikoe.

Mikäli raskaana oleva ei halua yhdistelmäseulontatutkimusta (= ultraäänitutkimus ja verikoe) tai hän ei ehdi 10-13+6 raskausviikon tutkimuksiin, niin hän voi osallistua raskausviikoilla 10-14 ainoastaan ultraäänitutkimukseen.

Mikäli varhaisraskauden yhdistelmäseulonta ei ole toteutunut voidaan Downin oireyhtymää seuloa myös toissijaisesti keskiraskauden seerumiseulonnalla raskausviikoilla 15-16+6. Tutkimustulokset lähetetään kotiin.

Toinen tutkimus

Toinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19-21. Tämän tutkimuksen avulla tutkitaan sikiön rakennetta ja rakenteen kehitystä ja tarkistetaan istukan paikka.

Jos seulontatutkimuksessa epäillään poikkeavuutta, lisätutkimukset tehdään HUSin Naistenklinikan sikiötutkimusyksikössä.

Yhdistelmäseulontatutkimus on ensisijainen tutkimusmenetelmä myös 40-vuotiaille ja sitä vanhemmille raskaana oleville.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 7.5.2020