suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oikeusministeriö

Pyydä lausuntoja ja kuule kansalaisia

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Viranomaiset voivat osallistaa sidosryhmiä hankkeiden valmisteluun tai heidän näkemyksiään voidaan kuulla esimerkiksi lausuntokierrosten, kuulemistilaisuuksien tai keskustelufoorumien välityksellä. Sidosryhmiä ovat muun muassa viranomaiset, asiantuntijat, järjestöt, yritykset ja kansalaiset.

Lainvalmistelijan on pyydettävä lausuntoja kansalaisilta ja keskeisiltä sidosryhmiltä osana jokaista lainv ...

Toimi näin

Aloita kansalaisten kuuleminen ja osallistaminen hankkeeseen jo valmisteluvaiheessa. Tämä voidaan toteuttaa avoimina tai kohdennettuina keskustelutilaisuuksina, sosiaalisen median avulla, kyselylomakkeella tai verkkokeskusteluna Otakantaa.fi-palvelussa.

Pyydä säädösvalmistelussa sidosryhmiä ja kansalaisia antamaan kirjallinen lausunto valmistelun tuloksena syntyneistä säädösehdotuksista. Lähetä lausuntopyyntö keskeisille, tiedossa oleville sidosryhmille sähköpostitse. Julkaise lausuntopyyntö myös organisaatiosta ja lausuntopyynnöstä riippuen Lausuntopalvelu.fi-palvelussa ja/tai organisaation verkkosivuilla, jotta kaikilla kiinnostuneilla on tilaisuus antaa lausuntonsa.

Säädösehdotuksista pyydetään kirjallinen lausunto silloinkin, kun valmistelussa on aikaisemmissa vaiheissa pyydetty kirjallisia kannanottoja tai käytetty muita kuulemisen menetelmiä.

Voit jättää säädösehdotuksesta kirjalliset lausunnot pyytämättä vain perustellusta syystä. Jos lausuntoja ei esimerkiksi asian vähäisen merkityksen vuoksi pyydetä, menettely on perusteltava hallituksen esityksessä taikka asetuksen tai määräyksen esittelymuistiossa.

Liitä lausuntopyyntöön luonnos hallituksen esitykseksi, asetukseksi tai määräykseksi, asetuksen tai määräyksen perustelut sisältävä muistio ja/tai muu aineisto, joka on tarpeen säädösehdotuksen sisällön ymmärtämiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuulemishankkeen voi avata kuka tahansa organisaation edustaja.

Palvelun toteuttaa

Oikeusministeriö

Palvelusta vastaa

Oikeusministeriö
Tekstistä vastaa: Oikeusministeriö
Päivitetty: 18.10.2022