suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Puheterapian palvelut

  • Palvelu
  • Vaasa
  • Julkinen palvelu

Puheterapia on kielen, puheen, viestinnän ja äänen häiriöiden tutkimista, kuntoutusta ja ennaltaehkäisyä.

Puheterapeutin tutkimuksessa arvioidaan asiakkaan kommunikointikykyä ja kielellisen kanssakäymisen perusvalmiuksia. Kommunikointikyvyn perusvalmiuksia ovat mm. keskittyminen ja vastavuoroisuus, kuullun ja nähdyn hahmottaminen, muistaminen, kielellisten käsitteiden hallinta ja puhe-elinten toiminta.

Tutkiminen ja terapian suunnittelu edellyttää yleensä yhteistyötä eri ammattikuntien kanssa. Puheterapeuttinen kuntoutus tapahtuu pääasiassa yksilöterapiana, mutta myös pienryhmäkuntoutuksena.

Toimi näin

Lapset neuvola- tai kouluterveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Aikuiset lääkärin lähetteellä. Lähetteen liitteeksi mielellään erityislastentarhanopettajan, erityisopettajan tai psykologin lausunto.

Kenelle ja millä ehdoin

Puheterapiaan tarvitaan aina lähete.

Palvelu on maksullinen.

Lasten puheterapia on maksutonta. Aikuisten puheterapian maksu on 11,50 €/käyntikerta.

Tausta ja lainsäädäntö

Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.

Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan kaupunki
Palvelusta vastaaVaasan kaupunki
Alue Vaasa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 18.6.2020