suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä

Puheterapian palvelut

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Aikuisten puheterapiaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on jostain neurologisesta sairaudesta tai vammasta johtuva ongelma, joka vaikeuttaa

- kielellisiä toimintoja (puheen ymmärtämisen vaikeus, luetun ymmärtämisen vaikeus, puheen tuoton vaikeus, kirjoittamisen vaikeus)

- puhemotorisia toimintoja (puheen epäselvyys, äänen tuottamisen vaikeus)

- nielemistoimintoja (ruuan tai juoman nielemisen tai käsittelyn vaikeus).

Puheterapeutti ohjaa tarvittaessa muissakin puheeseen liittyvissä ongelmissa, kuten änkytyksessä, äännevirheissä ja äänihäiriöissä. Puheterapeutti voi kirjoittaa lausunnon esim. afasia- tai änkytyskuntoutuskurssille hakemista varten.

Puheterapiaan kuuluu puheen, kielen tai nielemisen häiriökuvan tutkiminen ja kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus. Puheterapeutti neuvoo ja opastaa myös puhevammaisen henkilön lähi-ihmisiä puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen käyttämisessä. Puheterapeutti ohjaa lähi-ihmisiä silloin, kun henkilön on nielemisvaikeuksiensa vuoksi tarpeen tehdä muutoksia ruokailutottumuksiin.

Puheterapiaa voi saada Tapalan sairaalan osastoilla tai puheterapeutin polikliinisella vastaanotolla.

Toimi näin

Puheterapiaan tarvitaan pääsääntöisesti lääkärin lähete. Ohjausta ja neuvontaa voi saada ilman lähetettä puhelimitse, jolloin myös voidaan sopia tarvittaessa enintään muutamasta vastaanottokäynnistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.

Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Palvelusta vastaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Alue Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Päivitetty: 11.8.2020