suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Puheterapian palvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Puheterapeutti tutkii ja arvioi kieltä, puhetta, kommunikaatiota, ääntä, syömistä, nielemistä ja suun motorista toimintaa. Puheterapeutti arvioi myös vaihtoehtoisten kommunikaatiokeinojen käyttöönottoa, kun puhuminen ei onnistu.

Puheterapiaa saat yleensä yksilöllisesti, mutta voimme toteuttaa terapian myös pienryhmissä. Omaistesi ja läheistesi ohjaus on oleellinen osa puheterapiaa.

Puheterapian avulla haluamme parantaa toiminta- ja kommunikaatiokykyäsi jokapäiväisessä elämässäsi, sekä kotona että työelämässä.

Toimi näin

Sinut kutsutaan vastaanotolle puhelimitse tai kutsukirjeellä, kun on sinun vuorosi. Jos sinua hoidetaan osastolla, saat tavata puheterapeutin osastojakson yhteydessä. Voit muuttaa/peruuttaa jo varatun ajan tekstiviestillä.

Kenelle ja millä ehdoin

Tarvitset lääkärin lähetteen päästäksesi puheterapeutin vastaanotolle. Lastenneuvola tai kouluterveydenhuolto voi myös antaa lähetteen lapsista.

Palvelu on maksullinen.

Laskutamme maksun puheterapiakäynneistäsi.

Tausta ja lainsäädäntö

Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.

Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Palvelusta vastaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Alue Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Päivitetty: 11.8.2020