suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liedon kunta

Puheterapian palvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon yksikköön kuuluu kaksi puheterapeuttia, joilla on omat toiminta-alueensa. Heidän toimenkuvaan kuuluu alle kouluikäisten puheongelmien tutkiminen ja seuranta. Myös puheterapian antaminen kuuluu heille.

Mikäli lapsi kuuluu vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen piiriin, terapeuttina toimii yksityinen puheterapeutti. Toisen puheterapeutin työnkuvaan kuuluu myös aikuisasiakkaat, lähinnä neurologisia sairauksia sairastavat vanhuksen ja yhteistyö vuodeosaston kanssa.

Puheterapeutit tekevät jalkautuvaa yhteistyötä alueen päiväkotien kanssa ja osallistuvat neuvolan monialaisen ryhmän työskentelyyn. Kouluikäiset puheterapiat ostetaan kunnan maksusitoumuksella. Heidän kuten myös kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen piirissä olevien vuosittaiset jatkoterapiatarpeen kartoitukset tehdään terveyskeskuksen puheterapeuttien toimesta.

Asiakkaat ohjautuvat puheterapeuteille lähinnä neuvolan ja varhaiskasvatuksen kautta, toisinaan myös perheet itse ottavat yhteyttä. Vanhuspotilaat tulevat lähinnä terveyskeskuksen vuodeosastolta.

Toimi näin

 

 Liedon alle kouluikäiset lapset postinumerot 21420, 21410, 21430, 21350

.046 9215842, puhelinaika ma-pe klo 12-13

Liedon Littoisten ja aseman postinumerot 20660, 21360 sekä Tarvasjoen, Marttilan ja Kosken alle kouluikäiset lapset kaikkien kuntien aikuiset

050 5242 994, puhelinaika ma-pe klo 12-13

Tausta ja lainsäädäntö

Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.

Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiedon kunta
Palvelusta vastaaLiedon kunta
Alue Koski Tl, Lieto, Marttila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Liedon kunta
Päivitetty: 9.10.2020