suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Puheterapia

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan puheen, kielen, kommunikoinnin ja äänen sekä ruokailun ja nielemisen vaikeuksia. Jyväskyläläisten puheterapiapalvelut on keskitetty pääosin Torikulman toimipisteeseen. Lisäksi palveluja tarjotaan Korpilahdella ja Tikkakoskella sekä Kyllön terveyskeskussairaalassa. Hankasalmella ja Uuraisilla on omat puheterapiavastaanotot. Kuntoutus tapahtuu pääsääntöisesti vastaanottokäynteinä.

Puheterapia perustuu asiakkaan, perheen ja terapeutin väliseen yhteistyöhön. Kotona tehtävät harjoitukset ovat olennainen osa puheterapiaa. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään muiden asiakasta hoitavien ammattilaisten kanssa, joihin voi kuulua esimerkiksi päivähoidon työntekijät, lääkäri, psykologi ja toiminta- tai fysioterapeutti.

Toimi näin

Puheterapiaan tullaan yleensä neuvolan, lääkärin tai päivähoidon lähetteellä. Puheterapiaan voi tulla myös ilman lähetettä ottamalla yhteyttä oman alueen puheterapeuttiin puhelinaikana soittamalla tai sähköpostilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Puheterapia on maksutonta kaikille alle 18-vuotiaille. Aikuisten lääkinnällisenä kuntoutuksena toteutettavista sarjahoitojaksoista peritään käyntimaksu 11,50 €/ kerta.

Palvelussa on käytössä palveluseteli.

palse.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Palveluseteli voidaan myöntää puheterapeutin arvion pohjalta kuntoutusjaksoa varten, jos setelin käyttö soveltuu asiakkaalle.

Tausta ja lainsäädäntö

Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.

Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Hankasalmi, Jyväskylä, Uurainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 15.5.2020