suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Psykoterapian palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Psykoterapiassa hoidetaan psyykkisiä eli mielenterveyteen liittyviä ongelmia. Kela voi maksaa korvausta yksityiseltä ostetusta psykoterapiasta, johon on lääkärin lähete. Psykoterapiaan pääsystä voi tiedustella kaupungin terveyskeskuksesta.

Psykoterapia-arviot tehdään psykiatrian poliklinikalla. Alle 13-vuotiaiden lasten psykoterapia- ja perheterapiatarpeen arvioi lasten psykiatri perheneuvolassa. Kangasala ei itse tuota psykoterapian palveluita, vaan palveluita tuottavat yksityiset psykoterapeutit.

Psykoterapiasta voit saada lisää tietoa infojen kautta hyvinvointikahviloissa.

Toimi näin

Psykoterapian palveluita voi käyttää omakustanteisesti tai psykiatrian erikoislääkärin lähetteellä Kelan tukemana.

  1. Jos maksat psykoterapian palvelut itse, ota suoraan yhteyttä yksityiseen palveluntuottajaan
  2. Jos haluat Kelan tukemaa psykoterapiaa, ota yhteyttä omalääkäriin OmaAseman ajanvarauksen kautta, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkärille.

Psykoterapia-arviot toteutetaan psykiatrian poliklinikalla. Alle 13-vuotiaiden lasten psykoterapia- ja perheterapiatarpeen arvioi lasten psykiatri perheneuvolassa. Psykoterapiapalveluita tuottavat yksityiset psykoterapeutit, Kangasala ei itse tuota psykoterapian palveluita.

Kenelle ja millä ehdoin

Kelan kriteerit psykoterapian tukemiselle:

- Ikä 16-67 vuotta

- Työ- tai opiskelukyky on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi

- Mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk (ja vähintään 2 käyntiä) asianmukaista hoitoa

- Psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukyvyn tukemiseksi tai parantamiseksi.

Terapia voidaan myöntää myös vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena:

- Alle 65-vuotias

- Vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin

- Kuntoutuksen tarve kestää vähintään vuoden

- Kuntoutus ei liity välittömästi sairaanhoitoon

- Kuntoutuksen tavoitteet eivät ole hoidollisia, vaan tukevat suoriutumista ja osallistumista.

Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitset kuntoutussuunnitelman, jonka kirjoittaa hoitava lääkäri julkisessa terveydenhuollossa.

Nettiterapia (mielenterveystalo): matalan kynnyksen hoitoja lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin. Kangasalla nettiterapialähetteistä vastaa psykiatrian poliklinikka. Nettiterapioihin otetaan täysi-ikäisten lisäksi sellaisia 16 vuotta täyttäneitä nuoria, joiden hoitava nuorisopsykiatri tai psykiatri arvioi, että nuori voisi kehitystason huomioiden hyötyä nettiterapiasta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Psykoterapiassa hoidetaan psyykkisiä eli mielenterveyteen liittyviä ongelmia psykologian keinoin. Onnistuessaan psykoterapeuttinen hoito antaa välineitä ratkaista psyykkisiä ongelmia ja käsitellä vaikeita ajatuksia. Se auttaa luomaan uusia ajatus- ja toimintatapoja ja ratkomaan vaikeuksia ihmissuhteissa.

Psykoterapian muotoja on monenlaisia. Keskeinen toimintatapa on keskustelu terapeutin kanssa. Joissakin psykoterapiamuodoissa voidaan hyödyntää esimerkiksi taiteen keinoja. Terapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, ja sitä voi saada yksilö- tai ryhmämuotoisena.

Psykoterapiaa tarjoavat julkinen terveydenhuolto ja yksityiset palveluntuottajat. Kela voi maksaa korvausta yksityiseltä ostetusta psykoterapiasta, johon on lääkärin lähete.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 2.6.2020