suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Psykoterapian palvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän aikuispsykiatrian yksikkö tuottaa mielenterveyspalveluita sekä polikliinisesti että osastohoitona.

Psykiatrian poliklinikan ajanvarausvastaanotolle tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteen perusteella. Psykiatrian poliklinikalla akuuttiryhmä hoitaa äkillisiä mielenterveydenhäiriöitä. Lisäksi yksikkö tuottaa vanhuspsykiatrisia palveluita.

Psykiatrian vuodeosastolla hoidetaan potilaita, joiden mielenterveyden häiriö tai päihdeongelma vaatii ympärivuorokautista sairaalahoitoa. Hoito toteutuu vapaaehtoisuuden pohjalta. Hoidon vapaaehtoisuus tukee potilaan motivoitumista hoitoonsa. Osastolla on kolme geropsykiatrista tutkimuspaikkaa. Jatkohoitoon potilaat siirtyvät pääsääntöisesti psykiatrian poliklinikalle tai tehostetun avohoidon yksikköön sekä A-klinikalle.

Tehostetun avohoidon yksikkö Purola tarjoaa tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta muun muassa vaikeista mielenterveydenhäiriöistä, masennuksesta ja vaikeasta ahdistuneisuudesta kärsiville potilaille. Purolassa toimii kaksi yhteisöhoidon yksikköä sekä ryhmäpoliklinikka.

Lastenpsykiatrian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella asuvia alle 13–vuotiaita psyykkisistä häiriöistä ja sairauksista kärsiviä lapsia ja heidän perheitään. Poliklinikalle tarvitaan lääkärin, terveydenhoitajan, psykologin tai kuraattorin kirjoittama kirjallinen lähete. Lastenpsykiatrian poliklinikan käynnit ovat luottamuksellisia ja lapselle ja perheelle maksuttomia.

Nuorisopsykiatrian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan 13 – 17 –vuotiaita nuoria ja heidän perheitään. Poliklinikalle tarvitaan lääkärin, terveydenhoitajan, psykologin tai kuraattorin lähete.

Tausta ja lainsäädäntö

Psykoterapiassa hoidetaan psyykkisiä eli mielenterveyteen liittyviä ongelmia psykologian keinoin. Onnistuessaan psykoterapeuttinen hoito antaa välineitä ratkaista psyykkisiä ongelmia ja käsitellä vaikeita ajatuksia. Se auttaa luomaan uusia ajatus- ja toimintatapoja ja ratkomaan vaikeuksia ihmissuhteissa.

Psykoterapian muotoja on monenlaisia. Keskeinen toimintatapa on keskustelu terapeutin kanssa. Joissakin psykoterapiamuodoissa voidaan hyödyntää esimerkiksi taiteen keinoja. Terapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, ja sitä voi saada yksilö- tai ryhmämuotoisena.

Psykoterapiaa tarjoavat julkinen terveydenhuolto ja yksityiset palveluntuottajat. Kela voi maksaa korvausta yksityiseltä ostetusta psykoterapiasta, johon on lääkärin lähete.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 6.12.2021