suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Psykologipalvelut

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Psykologit toimivat eri erityisaloilla osana moniammatillisia työryhmiä sekä sosiaalipalveluiden että terveyspalveluiden alueilla. Keskeisiä psykologien työtehtäviä ovat psykologisten arviointien ja tutkimusten tekeminen, psykologisten hoitojen ja kuntoutuksen antaminen, konsultaatiot ja psykologisen tietämyksen tuominen asiakkaiden hoitoa ja kuntoutusta suunnitteleviin työryhmiin.

Psykologit voivat olla avuksi, kun tarvitaan:

• arviota oppimis- tai työkyvystä ja kuntoutuksen mahdollisuuksista

• tukea lapsen ja nuoren kehitykseen ja kasvattamiseen liittyvissä asioissa

• keskustelutukea elämän kriisitilanteisiin, ihmissuhdevaikeuksiin, mielen pahoinvointiin tai fyysiseen sairastamiseen liittyen

• mahdollisuutta pohtia ja kehittää omia persoonallisia ajattelu- ja toimintatapoja ja oppia paremmin ymmärtämään omaa itseä

• aivoperäisten, esim. puhe-, muisti- ja havaintotoimintojen häiriöiden arviota ja hoitoa

Toimi näin

Lapset ja lapsiperheet hakeutua palveluiden piiriin neuvolan kautta tai omalla yhteydenotolla koulupsykologipalveluihin tai perheneuvolaan.

Nuoret voivat hakeutua palveluiden piiriin omalla yhteydenotolla toisen asteen opiskelijahuollon nuorisopsykologeihin tai nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Aikuiset voivat hakeutua palveluiden piiriin omalla yhteydenotolla kuntien mielenterveys- ja päihdeyksiköihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Psykologi auttaa ongelmatilanteissa. Ongelmat voivat liittyä elämän kriiseihin, ihmissuhteisiin, perheeseen, työhön, työttömyyteen tai opiskeluun, elämänhallintaan, terveyteen, jaksamiseen tai muihin huolenaiheisiin. Psykologipalveluita tarjotaan lapsille, nuorille ja kaikenikäisille aikuisille. Palveluihin hakeudutaan terveyskeskuksen kautta.

Keskustelu psykologin kanssa auttaa jäsentämään ongelmia ja löytämään voimia elää eteenpäin. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Tarvittaessa psykologi ohjaa jatkotutkimuksiin ja lääkärin hoitoon.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 26.10.2020