suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Psykiatrinen asumiskuntoutus

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Asumiskuntoutusyksiköt valmentavat asukkaita selviytymään sairautensa oireiden kanssa, hoitamaa itse terveyttään ja selviytymään arjessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Kuntoutuksen perustuu yhdessä tehtyyn hoito- ja kuntoutumissuunnitelmaan, viikko-ohjelmaan ja erilaisiin ryhmiin.

Hoitohenkilökunta on paikalla yleensä arkisin klo 8 - 20 ja viikonloppuisin klo 9 - 17 välillä. Lisäksi asukk ...

Toimi näin

Kenelle ja millä ehdoin

18 vuoden ikä.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Potilaat ohjataan asumiskuntoutukseen lähetteellä. Henkilökunta haastattelee asukasehdokkaat. Asukasvalinnan tekee SAS-työryhmä.

Palvelusta peritään maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutujalla on oikeus saada tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Kuntoutuja saa palveluja ensisijaisesti omaan kotiinsa. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista saa mielenterveyskuntoutuja, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Palvelun toteuttaa

Helsingin kaupunki

Palvelusta vastaa

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, Helsingin kaupunki
Tekstistä vastaa: Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 28.3.2023