suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki

Psykiatrinen asumiskuntoutus

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Asumiskuntoutusyksiköt valmentavat asukkaita selviytymään sairautensa oireiden kanssa, hoitamaa itse terveyttään ja selviytymään arjessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Kuntoutuksen perustuu yhdessä tehtyyn hoito- ja kuntoutumissuunnitelmaan, viikko-ohjelmaan ja erilaisiin ryhmiin.

Hoitohenkilökunta on paikalla yleensä arkisin klo 8 - 20 ja viikonloppuisin klo 9 - 17 välillä. Lisäksi asukkaille tarjotaan lääkärin, sosiaalityöntekijän ja toimintaterapeutin palvelut.

Kenelle ja millä ehdoin

18 vuoden ikä.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Potilaat ohjataan asumiskuntoutukseen lähetteellä. Henkilökunta haastattelee asukasehdokkaat. Asukasvalinnan tekee SAS-työryhmä.

Palvelusta peritään maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutuja on oikeutettu saamaan tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Palveluja tarjotaan ensisijaisesti kuntoutujan omaan kotiin. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista järjestetään mielenterveyskuntoutujalle, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaSosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 27.6.2022