suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Psykiatrian päivystyspalvelut

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Akuutti24:n psykiatrian sairaanhoitajavastaanotto vastaa kaikenikäisten potilaiden psykiatrisen hoidon tarpeen arvioinnista ja jatkohoitoon ohjaamisesta.

Akuutti24:n psykiatrisen sairaanhoitajan päivystykseen voit hakeutua hoidon tarpeen vuoksi.

Akuuttipsykiatrian poliklinikka tarjoaa tehostettua avohoitoa kiireellisellä lähetteellä erikoissairaanhoitoon ohjatuille aikuispsykiatrian potilaille.

Arviointipoliklinikka toteuttaa aikuispsykiatristen potilaiden arviointi-, tutkimus ja lyhythoitojaksoja. Kontaktiin vaaditaan lähete erikoissairaanhoitoon.

Vanhuspsykiatrian poliklinikka toimii yli 65-vuotiaiden psykiatrista erikoissairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden asioissa.

Työtapoina ovat hoidon tarpeen arvioinnit, konsultaatiot sekä arviointi- ja hoitojaksot.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa on hakeuduttava päivystykseen. Ympärivuorokautinen päivystys toimii suurten terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä. Päivystyksessä arvioidaan tilanne ja ohjataan potilas tarpeellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Paikoin on tarjolla myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon päivystystä.

Päivystyksessä työskentelee psykiatrian erikoislääkäri, psykiatriaan perehtynyt lääkäri tai psykiatrinen sairaanhoitaja. Hoito perustuu ensisijaisesti avopalveluihin ja vapaaehtoisiin toimiin. Potilas voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon tietyissä, lain tarkasti määrittämissä tilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi tilanteet, joissa vaihtoehtona on sairauden pahentuminen tai vakava vaara potilaalle tai muille henkilöille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Palvelusta vastaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Alue Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila, Sysmä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Päivitetty: 3.9.2020